Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 20:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 3% – Πάνω από τα 83 δολάρια το brent

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 3% – Πάνω από τα 83 δολάρια το brent

Πάνω από το επίπεδο των 83 δολαρίων το βαρέλι εκτινάχθηκε η τιμή brent στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς αλλά και προσδοκιών ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν πρόκειται να πλήξει την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση. 

Η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας σε ορισμένες χώρες σημαίνει ότι η επιπλέον προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ δεν είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση. Όσον αφορά στη ζήτηση, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ θεωρεί ότι ο αντίκτυπος της Όμικρον στην οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε περισσότερο από 3% στα 83,67 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, αφού απώλεσε 1% της αξίας του στην χθεσινή συνεδρίαση. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κατέγραψε κέρδη 3,7% ξεπερνώντας το επίπεδο των 81 δολαρίων το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο επίσης από το Νοέμβριο. 

Οι κορυφαίες οικονομίες έχουν αποφύγει την επιστροφή στα ολικά lockdowns, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν σημαντικά. «Η Όμικρον επ΄ουδενί δεν πρόκειται να προκαλέσει το χάος που έφερε η μετάλλαξη Δέλτα, διατηρώντας σταθερή την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις υποβαθμίσεις στις οποίες προβαίνουν κορυφαίοι οργανισμοί», σημειώνει αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας ΟΑNDA. 

Το brent ενισχύθηκε 50% πέρυσι και συνεχίζει να παρουσιάζει ράλι και το 2022, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η ζήτηση τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και οι κορυφαίοι εταίροι του θα αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους για να αναπληρώσουν τις μεγάλες περικοπές που έκαναν το 2020. 

Η πρόσφατη μείωση της παραγωγής από τη Λιβύη έχει επίσης προσφέρει στήριγμα στις τιμές, με την National Oil Corp. να ανακοινώνει τη διακοπή των εξαγωγών της από το τέρμιναλ του Ες Σάιντερ. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ασθενέστερο στο δολάριο το οποίο στήριξε το πετρέλαιο, επειδή καθιστά το εμπόρευμα πιο φθηνό για τους αγοραστές που διακρατούν άλλα νομίσματα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News