Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 16:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Νο.1 πρόβλημα ESG στις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή

Το Νο.1 πρόβλημα ESG στις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή

Αξιοσημείωτες αναδιατάξεις σημειώθηκαν στη λίστα με τις μετρήσεις ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση) των αμερικανικών επιχειρήσεων, όπου η Meta «έπεσε» 691 θέσεις και η Uber ανέβηκε 825 θέσεις, σύμφωνα με την Just Capital.

Οι αλλαγές αυτές μεγάλες και εξαιρετικά ασυνήθιστες, ενώ οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους η καθεμία: η Meta βρέθηκε τόσο χαμηλά στη λιστα λόγω ανησυχιών για παραπληροφόρηση και την αρνητική κοινωνική επίδραση τού Facebook και του Instagram.

H Uber, απεναντίας, σκαρφάλωσε στην 41η θέση της λίστας ωστόσο δεν πήρε την «σφραγίδα» της Just Capital για να μπει επίσημα στο top 100. Ο λόγος, η ανησυχία που προκαλείται για τους εργαζομένους της gig economy.

Συγκεκριμένα, η Uber – μαζί με την Lyft την DoorDash που δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν υψηλές θέσεις – τέθηκαν υπό εξέταση από την Just Capital, λόγω ανησυχιών για την εργασιακή κατάσταση των υπαλλήλων τους.

Εξ ου και η διαχείριση των εργαζομένων αποτέλεσε το σημαντικότερο κριτήριο που καθόρισε φέτος της λίστα ESG της Just Capital.

Ενδεικτικά, ένα από τα προβληματικά στοιχεία που εντόπισε η Just Capital κατά την αξιολόγηση της Uber είναι ότι είχε στη διάθεσή της τις πληροφορίες μόλις του 2,3% ολόκληρου του εργατικού της δυναμικού.

Ο λόγος όμως για τον οποίο η Uber βρέθηκε τόσο ψηλά στη λίστα, αν και τελικά δεν πήρε και επίσημα συγχαρητήρια είναι ότι πληροί πολλά από τα υπόλοιπα κριτήρια ESG, από την λήψη κατάλληλων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το θέμα των εργαζομένων της gig economy δεν είναι βέβαια καινούργιο, ενώ η δυσαρέσκεια πολλών τέτοιου είδους υπαλλήλων έχει αυξηθεί από την επέλαση της πανδημίας. Για τον λογο αυτό και η Uber δηλώνει πως έχει εστιάσει στο πρόβλημα και κάνει προόδους προς την επίλυσή του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Συνεργατικές πλατφόρμες: Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις

Η Νο.1 απειλή για την Ανταρκτική είναι οι… θαλάσσιοι οργανισμοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News