Life & Arts Τρίτη 11/01/2022, 13:32
LIFE & ARTS

Η Νο.1 απειλή για την Ανταρκτική είναι οι… θαλάσσιοι οργανισμοί

Η Νο.1 απειλή για την Ανταρκτική είναι οι… θαλάσσιοι οργανισμοί

Από διάφορα ξενικά είδη που κάνουν «πειρατεία» στα πλοία που ταξιδεύουν προς την Ανταρκτική, απειλείται το θαλάσσιο οικοσύστημα του Νότιου Πόλου, όπως προειδοποιούν διάφοροι επιστήμονες μέσω πρόσφατης έρευνας. 

Η μελέτη, συγκεκριμένα, κατέδειξε ότι τα τουριστικά, ερευνητικά και αλιευτικά σκάφη, τα οποία ολοένα και πιο συχνά καταφθάνουν στην Ανταρκτική, συνιστούν βασικό κίνδυνο για το περιβάλλον της περιοχής, καθώς μεταφέρουν διάφορα εισβολικά είδη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στον Νότιο Πόλο έχουν αφιχθεί πλοία από 1.500 διαφορετικά λιμάνια, από όλο τον κόσμο. 

«Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν πηγές εισβολικών ειδών» προειδοποιεί η  Arlie McCarthy από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία τονίζει ότι αυτά τα ξενικά είδη μπορούν να αλλάξουν πλήρως το οικοσύστημα. 

Μπορούν να δημιουργήσουν μια εντελώς καινούρια πανίδα και χλωρίδα, κάτι που μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη συμβίωση με τον ήδη υπάρχοντα πληθυσμό της Ανταρκτικής, συνεχίζει η καθηγήτρια.  

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη υιοθέτησης αυστηρών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία δεν θα φέρνουν νέα είδη, τα οποία μπορούν να αναταράξουν το εύθραυστο φυσικό περιβάλλον. 

Κι αυτό, διότι κάθε θαλάσσιο είδος, το οποίο μπορεί να «επιβαστεί» στο πλοίο και να επιβιώσει του μακρινού ταξιδιού, δύναται να αποτελέσει πραγματική απειλή για την Ανταρκτική.  

Πλάσματα, όπως τα μύδια, τα καβούρια και τα φύκια, μπορούν εύκολα να προσκολληθούν στα πλοία, να αποδειχθούν ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και να αρχίσουν να εξαπλώνονται τάχιστα, υπονομεύοντας τη θαλάσσια ζωή του Νότιου Πόλου. 

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το οικοσύστημα της Ανταρκτικής ήταν πλήρως απομονωμένο για τουλάχιστον 15 έως 30 εκατομμύρια χρόνια, κάτι το οποίο το καθιστά αρκετά ευάλωτο στα ξενικά – εισβολικά είδη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Η start-up που φυτεύει δέντρα από ψηλά

Πλαστικά μίας χρήσης: Πού επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News