Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 22:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπέζ Βιβλίο Fed: Με μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το Δεκέμβριο

Μπέζ Βιβλίο Fed: Με μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το Δεκέμβριο

H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό έως τα τέλη του 2021, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις ωστόσο να υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να περιορίζεται από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό την ώρα που οι τιμές παρουσιάζουν «σταθερή αύξηση», όπως έδειξε έρευνα της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Παρότι εξακολουθεί να επικρατεί γενικευμένη αισιοδοξία, ορισμένες περιοχές επικαλούνται στοιχεία από επιχειρήσεις που δείχνουν ότι οι προσδοκίες για ανάπτυξη τους επόμενους μήνες έχουν μετριαστεί κάπως στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων», αναφέρει το Μπέζ Βιβλίο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που αναφέρεται στην οικονομία επικαλούμενο στοιχεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων. 

Η έρευνα της Fed υπογραμμίζει επίσης μία «απότομη αλλαγή κλίματος» στον κλάδο ταξιδίων, ξενοχοδείων και εστίασης, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Με τον πληθωρισμό δε, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα υπερδιπλάσια του στόχου της, η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει ήδη προβεί σε μέτρα που σηματοδοτούν το τέλος της εποχής του υπερβολικά φθηνού χρήματος, παρότι η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. 

Πάντως, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη, είπε ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει έναν κύκλο πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Η Fed ξεκίνησε να μειώνει τις αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων που πραγματοποιεί κάθε μήνα, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας που θεσπίστηκε εν μέσω της πανδημίας, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 και τώρα σκοπεύει να τερματίσει το εν λόγω πρόγραμμα έως τα μέσα Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων κάτα τη συνεδρίασή της στις 15-16 Μαρτίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Τα όπλα της Fed στρέφονται κατά των πληθωριστικών πιέσεων

Πρακτικά της Fed: Ισως χρειαστεί επίσπευση των επιτοκιακών αυξήσεων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News