Business & Finance Κυριακή 2/01/2022, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τί περιμένουμε αυτή την εβδομάδα στον κόσμο – Οι πρώτες ενδείξεις για το 2022

Τί περιμένουμε αυτή την εβδομάδα στον κόσμο – Οι πρώτες ενδείξεις για το 2022

Mία ιδιαίτερα έντονη εβδομάδα περιμένει τις αγορές αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την απασχόληση Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. 

Το 2021 αποδείχθηκε άκρως εντυπωσιακό για τις μετοχές, όμως η πορεία του 2022 θα εξαρτηθεί περισσότερο από την ισχυρή εταιρική κερδοφορία και τη δυναμική της ανάκαμψης παρά από τη νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ, παρότι παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 27% το 2021 κλείνοντας στις 4.766 μονάδες, με 70 αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τις επιδόσεις 19% του Dow Jones και 21% του Nasdaq. 

Mε την πρώτη επίσημη του 2022 για τις αγορές αύριο Δευτέρα, ο χρόνος θα αρχίσει να κυλάει αντίστροφα για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση των ΗΠΑ από το 2018. Στην αγορά ομολόγων, οι ανησυχίες για την ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον θα δώσουν το κίνητρο για επιστροφή των επενδυτών στο ασφαλέστερο ενεργητικό, αν και η προσοχή τους είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην πορεία των επιτοκίων. 

Wall Street

Τα στοιχεία για την απασχόληση, που ανακοινώνονται την Παρασκευή, είναι τα πιο σημαντικά μαζί με την έρευνα του ISM για τη μεταποίηση και τις πωλήσεις αυτοκινήτων, που ανακοινώνονται την Τρίτη. Σημαντικά και τα στοιχεία για το διεθνές εμπόριο που δημοσιεύονται την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με το Dow Jones, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι δημιουργήθηκαν 405.000 θέσεις εργασίας στον τελευταίο μήνα του 2021 έναντι 210.000 του Νοεμβρίου με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 4,1% από 4,2%. 

«Πιστεύουμε ότι ο S&P 500 θα συνεχίσει σε νέα ύψη, όμως όταν κοιτάζεις τη μέση μετοχή ή αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι κινήσεις είναι σαφώς διαφορετικές», σημειώνει ο Σαμίερ Σαμάνα, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo Investment Institute. 

To 2021 σηματοδοτήθηκε αρχικά από την άνοδο των μετοχών ανάπτυξης, όμως εν συνεχεία πολλά από τα ονόματα αυτά έκαναν μεγάλη διόρθωση, ενώ κάποιες από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P 500 κατέγραψαν εντυπωσιακή επίδοση. Η Microsoft ενισχύθηκε 51% το προηγούμενο έτος, η Apple 34%, η Home Depot 56%, η American Express 35% και η Ford 136%. 

Με το βλέμμα στη Fed 

Την Τετάρτη, η Fed θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η συνεδρίαση του Μαρτίου θεωρείται κομβικό σημείο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση του 2022 από τις τρεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει φέτος, καθώς θα έχει ολοκληρώσει έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος.  

«Πιστεύω ότι από την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα αρχίσουν να προσβλέπουν στο μεταβαλλόμενο τοπίο της νομισματικής πολιτικής», σημειώνει ο Πήτερ Μπουκβαρ της Bleakley Advisory Group. Στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι το 2022 θα είναι πιο νευρικό για την αγορά μετοχών, καθώς η Fed αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της. 

Ο κλάδος ενέργειας 

Η ενέργεια παρουσίασε την κορυφαία επίδοση του 2021, με κέρδη 48% που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Ακολουθεί το real estate με άνοδο 42%, η τεχνολογία με 33% και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσιες με 33%. 

Οι περαιτέρω κινήσεις του ΟΠΕΚ+ θεωρούνται σημαντικός παράγοντας για την πορεία των τιμών πετρελαίου αλλά και των μετοχών του ενεργειακού κλάδου. Ο OΠΕΚ+ συνεδριάζει την Τρίτη και ευρέως αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής του. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ξένα χρηματιστήρια: «Ανοσία» ενάντιο στον κορωνοϊό και στον πληθωρισμό το 2021

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News