Business & Finance Παρασκευή 31/12/2021, 21:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ξένα χρηματιστήρια: «Ανοσία» ενάντια στον κορωνοϊό και τον πληθωρισμό το 2021

Tα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο

Ξένα χρηματιστήρια: «Ανοσία» ενάντια στον κορωνοϊό και τον πληθωρισμό το 2021

Το 2021 σαφώς και ήταν μία χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά τη μεγάλη υγειονομική κρίση του 2020, το 2021 είχε το «βάρος» να είναι το έτος κατά το οποίο θα επέλθει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την ύφεση που άφησε «παρακαταθήκη» ο κορωνοϊός.

Η έλευση του εμβολίου διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών, ενώ τα μέτρα στήριξης λειτούργησαν ως οξυγόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Με την παγκόσμια οικονομία να έχει τροχοδρομήσει προς την ανάκαμψή της, οι εταιρείες και δη οι εισηγμένες είδαν τα κέρδη τους να παρουσιάζουν εντυπωσιακή βελτίωση και επιδόσεις, εν μέσω μιας άνευ προηγούμενου αύξησης της ζήτησης για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους.

Τα μέτρα στήριξης και οι επενδυτές

Πέραν όμως της αύξησης της ζήτησης, τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες βοήθησαν ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ευρείας κλίμακας ρευστότητα, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους.

Αυτή η εικόνα σε συνδυασμό με το φθηνό χρήμα που εξαπέλυσαν οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, περιέβαλαν τους επενδυτές με ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για τις εισηγμένες και εκείνοι δεν γύρισαν την πλάτη τους σε αυτές.

Μια εμπιστοσύνη που δεν εξαλείφθηκε ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, φαινόμενο που έφερε τη συζήτηση και τις αποφάσεις εντέλει για απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Αν μη τι άλλο το 2021 που μας άφησε, μπορεί άνετα να διεκδικήσει τον τίτλο ενός έτους που ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό για τα χρηματιστήρια όπως δείχνουν άλλωστε και τα συνοπτικά αποτελέσματα και τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ που κατέγραψαν.

Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είχε την ανάλογη «συμπεριφορά» αναφορικά με τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, εντούτοις οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ολοκληρώνει τη χρονιά με κέρδη που αγγίζουν το 22,5%. Για τον Euro STOXX 600 η πρώτη κατάρριψη του ιστορικού υψηλού του ήρθε στις 6 Απριλίου του 2021, περισσότερο από έναν χρόνο μετά το προηγούμενο στις 19 Φεβρουαρίου του 2020.  

Ακολούθησε μια ανοδική πορεία με καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών υψηλών ρεκόρ, ωστόσο μετά στις 13 Αυγούστου κάνει μια «στάση» διαρκείας στις 476,16 μονάδες, όταν πλέον όλος ο πλανήτης κινείται υπό το φόβο του επιταχυνόμενου πληθωρισμού.

Θα πρέπει να έρθει ο Νοέμβριος, ο οποίος με το «καλημέρα» στην 1η του μηνός ανεβάζει τον πανευρωπαϊκό δείκτη άνω του ιστορικού του υψηλού ρεκόρ.

Τη σκυτάλη παίρνει μια εβδομάδα γενικευμένης ευφορίας στα χρηματιστήρια, καθώς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γίνεται «συναγωνισμός» καταρρίψεων ιστορικών υψηλών ρεκόρ.

Ξένα χρηματιστήρια: «Ανοσία» ενάντια στον κορωνοϊό και τον πληθωρισμό το 2021-1

Στην Ευρώπη, Euro STOXX 600, DAX 40 στη Γερμανία και CAC 40 στη Γαλλία ίπτανται σε νέα ρεκόρ, κάτι όμως που πράττουν και οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη Wall Street.

Για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ο «λογαριασμός» στο τέλος του 2020 δείχνει: DAX 40, FTSE 100  στο Λονδίνο κέρδη περί του 15%, FTSE MIB στο Μιλάνο 23%, CAC 40 σχεδόν 30% ξεπερνώντας κατά πολύ τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Wall Street

Το αμερικανικό χρηματιστήριο σαφώς είναι εκείνο που κυριαρχεί έναντι οποιουδήποτε χρηματιστηρίου στον κόσμο από πλευράς αξίας των εταιρειών του και των ημερήσιων συναλλαγών και δεν περίμενε το 2021 για να επιβεβαιώσει τα αυτονόητα.

Όμως με τον S&P 500 να καταγράφει 70 ιστορικά υψηλά ρεκόρ μέσα στο 2021, σημειώνοντας το δεύτερο καλύτερο επίτευγμα πίσω μόνο από τα 77 ιστορικά ρεκόρ το μακρινό 1995, σίγουρα πρόκειται για μια ιστορική χρονιά.

Με απλά λόγια, σχεδόν στο 30% των συνεδριάσεων το 2021 ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και δείκτης βαρόμετρο για το παγκόσμιο επιχειρείν σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ και τα περισσότερα ρεκόρ σε μια χρονιά μετά από 26 χρόνια.

Τα κέρδη από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 27%, ενώ η συνολική προστιθέμενη αξία στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του έφθασε στα 8,6 τρισ. δολάρια στη διάρκεια του 2021. 

Ξένα χρηματιστήρια: «Ανοσία» ενάντια στον κορωνοϊό και τον πληθωρισμό το 2021-2

Αυτή η πορεία δίχως όρια όχι μόνο του S&P 500 (ο Dow Jones κλείνει με κέρδη σχεδόν 19% και ο Nasdaq 22%) δεν προήλθε τυχαία.

Το 2021 ήταν μια χρονιά κατά την οποία έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του η επενδυτική φρενίτιδα με τις meme μετοχές (μετοχές που προσέλκυσαν τους μικροεπενδυτές εξαιτίας του «θορύβου» που προξενήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι λόγω των επιδόσεων των εταιρειών, AMC Entertainment +1.200%, GameStop +700%),

Στη συνέχεια η μετοχή της Tesla έσπασε κάθε όριο, φέρνοντας την κεφαλαιοποίησή της άνω του 1 τρισ. δολαρίων με συνολικά κέρδη που ξεπερνούν το 51% και πλέον όχι μόνο είναι η πιο ακριβή αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αλλά μπήκε στο κλειστό αυτό κλαμπ με τις εταιρείες που η χρηματιστηριακή τους αξία έχει ξεπεράσει το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων.

Όμως στη χρόνια που έφυγε σημειώθηκε άλλο ένα ρεκόρ ορόσημο, καθώς η πρώτη «διδάξασα» η Apple (η πρώτη εταιρεία που έσπασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση τον Αύγουστο του 2018), έγινε επίσης η πρώτη εταιρεία που άγγιξε τα 3 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News