Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 09:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Συνεχίσθηκε για όγδοο διαδοχικό μήνα η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Κίνα: Συνεχίσθηκε για όγδοο διαδοχικό μήνα η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, συνεχίζουν να παρουσιάζουν κάμψη, καθώς και τον Δεκέμβριο υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με την έλλειψη ημιαγωγών, λειτούργησαν ανασταλτικά γι άλλον ένα μήνα στην κινεζική αγορά οχημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 1,6% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τον όγδοο συναπτό μήνα κατά τον οποίο υποχωρούν. 

Σε απόλυτα νούμερα, τον Δεκέμβριο πουλήθηκαν 2,79 εκατ. οχήματα, με τις συνολικές πωλήσεις για την περυσινή χρονιά να ανέρχονται σε 26,28 μονάδες. Παρά τους οκτώ πτωτικούς μήνες, στο σύνολο του 2021 οι πωλήσεις εν συγκρίσει με το 2020 εμφανίζονται αυξημένενες κατά 3,8%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κινεζικής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (CAAM).

Νότα αισιοδοξίας είναι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων νέας γενιάς (NEV), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ηλεκτρικά οχήματα, τα υβριδικά και αυτά με καύση κυψελών υδρογόνου, με τις πωλήσεις να εκτινάσσονται κατά 157,5% το 2021 σε ετήσια βάση, στις 3,52 εκατ. μονάδες. Μόνο τον Δεκέμβριο πουλήθηκαν 531.000 NEVs, πραγματοποιώντας άλμα της τάξεως του 114% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. \

Για φέτος η CAAM βάσει των τελευταίων εκτιμήσεών της, αναμένει οι πωλήσεις να φθάσουν στο τέλος της χρονιάς τις 27,5 μονάδες, αυξημένες κατά 5,4% σε σχέση με περύσι, ενώ για αυτές των NEVs προβλέπει να ενισχυθούν κατά 47%, στα 5 εκατ. οχήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News