Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 13:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Τα δεδομένα που καταγράφουν τα οχήματα τίθενται υπό έλεγχο

Το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο για τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές εταιρείες

Κίνα: Τα δεδομένα που καταγράφουν τα οχήματα τίθενται υπό έλεγχο

Σχέδια καταρτίζει η Κίνα προκειμένου να θέσει κανόνες για τα δεδομένα που καταγράφουν τα οχήματα και αποστέλλονται στο εξωτερικό μέσω των συστημάτων infotainment, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Πεκίνου να διαφυλάξει τα δεδομένα και να προστατέψει την ιδιωτικότητα.  

Η κίνηση αυτή που αφορά τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, έρχεται καθώς τα οχήματα που καθίστανται όλο και πιο «έξυπνα», καταγράφοντας και ανταλλάσσοντας πληροφορίες με αυτοκινητοβιομηχανίες και τεχνολογικές εταιρείες, έχουν αναδείξει έναν σκεπτικισμό αναφορικά με την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητας. 

Διαβάστε επίσης: Ποια καινούρια Ι.Χ. αγόρασαν οι Έλληνες το φθινόπωρο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών δεν παρείχε λεπτομέρειες για το πώς θα καταρτισθούν τα μέτρα. Βάσει των ισχύοντων ρυθμιστικών κανόνων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να στέλνουν σημαντικά δεδομένα για τα οχήματα στο εξωτερικό, εκτός αν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. 

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, οι ρυθμιστικές αρχές θα βελτιώσουν τον τρόπο που καταγράφουν το πώς προστατεύονται τα δεδομένα από τα οχήματα και θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επενδύσουν σε τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας. 
Η κινεζική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου  να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, καθώς ανησυχεί ότι ενδεχομένως να εγκυμονούν και ζητήματα που μπορεί να απειλούν την εθνική ασφάλεια. 

Το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο για τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές εταιρείες και αν αυτές οι πληροφορίες μπορεί να καταστούν αντικείμενο επίθεσης ή κακής χρήσης από τις ξένες κυβερνήσεις. 

Πωλήσεις 

Στο μεταξύ τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων των ιαπωνικών εταιρειών στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου  καταποντίσθηκαν, εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών. 

Διαβάστε επίσης: Stellantis: Οι ελλείψεις τσιπ σταματούν την παραγωγή της στη Βιέννη

Οι πωλήσεις της Toyota έκαναν βουτιά 36% στα 115.000 αυτοκίνητα. Αυτές της Honda συρρικνώθηκαν κατά 28%, στα 121.448 οχήματα, ενώ της Nissan υποχώρησαν κατά 26%, στις 104.443 μονάδες. 

Η αμερικανική General Motors, η οποία δημοσιεύει τα στοιχεία για τις πωλήσεις στην Κίνα σε τρίμηνη βάση, ανέφερε ότι αυτές το γ΄ τρίμηνο του 2021 ξεπέρασαν τα 623.000 οχήματα, σημειώνοντας πτώση 19% σε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News