Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΑ: Στα προ πανδημίας επίπεδα η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών

ΕΒΑ: Στα προ πανδημίας επίπεδα η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα η κερδοφορία τους να έχει φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ). Παράλληλα όμως προειδοποίησε τόσο για τα δάνεια που έτυχαν στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας ελέω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, όσο και για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.

Τα ευρήματα της ΕΒΑ βασίζονται σε στοιχεία από 131 ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες καλύπτουν περισσότερο από το 80% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι τράπεζες επωφελήθηκαν από την κρατική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια στήριξη που συνέβαλε ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προβληματικών δανείων.

«Η ποιότητα του ενεργητικού έχει βελτιωθεί περαιτέρω, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για τα δάνεια που έχουν επωφεληθεί από τα μορατόριουμ και τα προγράμματα δημόσιων εγγυήσεων, κυρίως εξαιτίας της γενικής αβεβαιότητας από τη μετάλλαξη Όμικρον», αναφέρεται στο τελευταίο τρίμηνο δελτίο της ΕΒΑ.

«Η κερδοφορία έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πάνω από αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία. Η πλειοψηφία των τραπεζών αναμένει αύξηση των λειτουργικών κινδύνων κυρίως εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση στο 2,1%, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, διαμορφώθηκε στο 7,7%, από 2,5% το γ΄ τρίμηνο του 2020 και 5,7% κατά το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Ο βασικός λόγος του κεφαλαίου προς τα σταθμισμένα στον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία ανήλθε στο 15,4% το γ΄ τρίμηνο του περυσινού έτους, μειωμένος κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, όπως υπογραμμίζει η EBA.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News