Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Μακρόν και Ντράγκι ζητάνε περισσότερους ελιγμούς στους δημοσιονομικούς κανόνες 

Ε.Ε.: Μακρόν και Ντράγκι ζητάνε περισσότερους ελιγμούς στους δημοσιονομικούς κανόνες 

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερους ελιγμούς στους δημοσιονομικούς κανόνες απεύθυναν οι Γαλλία και Ιταλία, μέσω των ηγετών τους, ελιγμοί οι οποίοι θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις τις οικονομίες των 27 χωρών-μελών να γίνουν πιο πράσινες. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε τα επίπεδα του χρέους μας», αναφέρουν με από κοινού τους επιστολή στους Financial Times, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. 

«Όμως δεν περιμένουμε να γίνει αυτό με υψηλότερους φόρους ή με μη βιώσιμες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, πόσο μάλλον με το να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη με μη βιώσιμες δημοσιονομικές προσαρμογές», προσθέτουν. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προσδιορίζει συγκεκριμένα επίπεδα για το χρέος και το έλλειμμα των χωρών-μελών της Ε.Ε., κανόνες οι οποίοι μετά την πανδημία και το χρέος των χωρών που εκτοξεύθηκε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, είναι αναποτελεσματικοι σύμφωνα με κάποιες από τις χώρες-μέλη. 

Στην επιστολή τους οι δύο ηγέτες γράφουν ότι η στρατηγική τους είναι οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες να γίνουν μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πώς οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να εμποδίζει τις αναγκαίες αυτές επενδύσεις. 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. δεν προβλέπουν κάποια ειδική διαχείριση αναφορικά με τις επενδύσεις επί του παρόντος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Γαλλία και Ισπανία πρότειναν να εξαιρεθούν οι πράσινες επενδύσεις και ίσως και τα κεφάλαια που δαπανώνται για την ψηφιοποίηση των οικονομιών, από τους υπολογισμούς των ελλειμμάτων. Η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετες τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, οι οποίες από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να οριοθετηθεί τι συνιστά μια επένδυση προσανατολισμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

«Χρειάζεται να έχουμε περισσότερο χώρο για ελιγμούς και αρκετές ζωτικές δαπάνες για το μέλλον, όπως και να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία», ανέφεραν οι Μακρόν και Ντράγκι. 

«Το χρέος που αυξήθηκε για να χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τις επενδύσεις, οι οποίες αναμφισβήτητα επωφελούν την ευημερία για τις μελλοντικές γενιές και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, θα πρέπει να ευνοείται από τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεδομένου ότι οι δημόσιες δαπάνες συνεισφέρουν πραγματικά στη βιωσιμότητα του χρέους», καταλήγουν στην επιστολή τους οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News