Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 21:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίντνερ: Να υπάρξει ένας συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και επενδύσεων

Λίντνερ: Να υπάρξει ένας συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και επενδύσεων

Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην Ε.Ε. συμπορεύεται με την επιθυμία για εξασφάλιση επαρκών δημόσιων επενδύσεων στο ευρύτερο πλαίσιο της αναμόρφωσης της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη συνδυασμού νομισματικής σταθερότητας και περισσότερων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών. 

Μιλώντας κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ, ο Λίντνερ τόνισε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας ήταν αρκετά ευέλικτοι ώστε να επιτρέψουν δημόσιες επενδύσεις. 

«Βλέπουμε πόσο σημαντικές είναι οι δημόσιες επενδύσεις στους τομείς εκείνους που η οικονομία χρειάζεται μεταρρύθμιση. Η δική μου αντίληψη είναι ότι δεν θα πρέπει να εστιάσουμε μόνο στους κανόνες του Συμφώνου αλλά ότι θα πρέπει να έχουμε μία γενικότερη συζήτηση για τις σωστές δημοσιονομικές πολιτικές». 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά «μαξιλάρια» τα επόμενα έτη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον κίνδυνο του αυξανόμενου πληθωρισμού τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο Λίντνερ σημείωσε δε, ότι ο γαλλογερμανικός άξονας θα παραμείνει σημαντικόςγια την περαιτέρω ανάπτυξη της Ε.Ε. και της νομισματικής ένωσης. 

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Η Γαλλία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο επιθυμεί να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη ενέργεια στο κοινό σύστημα «ταξινομίας», παρότι πολλές χώρες του μπλοκ έχουν αντίθετη άποψη ως προς αυτό. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ από την πλευρά του είπε επιθυμεί να δει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το 2027, ενώ σημείωσε δεν υπάρχει βιασύνη για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News