Business & Finance Παρασκευή 31/12/2021, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ρεκόρ για τα επιχειρηματικά deals το 2021

Χρονιά ρεκόρ για τα επιχειρηματικά deals το 2021

Ποσό ρεκόρ άγγιξαν οι επιχειρηματικές συμφωνίες το 2021 χάρη στα μέτρα στήριξης που διοχέτευσαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως και την άνοδο των αγορών. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, σημειώθηκαν συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας τουλάχιστον 5,8 τρις. δολαρίων.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 64% σε σχέση με το 2020 και για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Επίσης, σε σχέση με το 2019 πρόκειται για αύξηση της τάξης του 54%.

«Το 2021 ευθυγραμμίστηκαν τα άστρα και ουσιαστικά ό,τι μπορούσε να πάει καλά (για τις επιχειρηματικές συμφωνίες ) πήγε», δήλωσε ο Frank Aquila,επικεφαλής του τμήματος M&A στη δικηγορική Sullivan & Cromwell.

Τράπεζες

Εν μέρει χάρη στην έκρηξη των επιχειρηματικών συμφωνιών, καταγράφηκε επίσης ποσό ρεκόρ σε προμήθειες επενδυτικών τραπεζών. Συνολικά, το ποσό ανήλθε φέτος στα 157 δις. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 47 δις. δολαρίων σε προμήθειες για παροχή συμβουλών όσον αφορά την πραγματοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ εδώ και τουλάχιστον 2 δεκαετίες, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζα που έφερε σε πέρας τις περισσότερες επιχειρηματικές συμφωνίες φέτος ήταν η Goldman Sachs, η οποία αναδείχθηκε κορυφαία σύμβουλος συγχωνεύσεων – εξαγορών για πέμπτη διαδοχική χρονιά. 

Όλες οι ενδείξεις προμηνύουν ένα ακόμη καλύτερο 2022, καθώς ήδη δρομολογούνται μια σειρά mega-deals στην παγκόσμια οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Mega-deals: Ποια τράπεζα είχε τους περισσότερους επιχειρηματικούς «γάμους» της χρονιάς

«Μπάι πας» στο έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News