Business & Finance Τρίτη 28/12/2021, 08:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάστημα: Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας προκαλεί ο Elon Musk

Διάστημα: Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας προκαλεί ο Elon Musk

Έκκληση προς τον ΟΗΕ να υπενθυμίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οφείλουν να συμμορφώνονται με την συνθήκη που ρυθμίζει τα ζητήματα του διαστήματος, απηύθυνε το Πεκίνο, αφότου δορυφόροι της εταιρείας του Elon Musk, SpaceX, κινδύνευσαν δύο φορές τον τελευταίο χρόνο να συγκρουστούν με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό. 

Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας ενεργοποίησε τα μέτρα αποφυγής σύγκρουσης τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, προκειμένου να μην συγκρουστεί με δορυφόρους της Starlink, όπως αναφέρεται σε έκθεση η οποία υποβλήθηκε από το Πεκίνο στην Επιτροπή του ΟΗΕ για Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος, αυτό τον μήνα. 

«Η Κίνα επιθυμεί να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρει τις παραπάνω πληροφορίες σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στη Συνθήκη Διαστήματος», αναφέρει η έκθεση. Και καλεί τα κράτη να «φέρουν την ευθύνη διεθνώς» για όλες τις δραστηριότητες από τη χώρα τους, είτε πρόκειται για κρατικά projects ή για μη κρατικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στο διάστημα.  

Όπως είπε στον Guardian ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, είναι «πολύ ασυνήθιστο» για μια χώρα να καταθέσει διαμαρτυρία με αυτό τον τρόπο. 

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.600 δορυφόρους στο διάστημα, στο πλαίσιο του συστήματος Starlink, ενώ έχει λάβει έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών  για να εκτοξεύσει έως και 12.000. 

Οι συγκρούσεις δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο διάστημα, όμως τα συμβάντα αυτά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεγάλου αριθμού και της υψηλής ταχύτητας με την οποία εκτοξεύονται οι δορυφόροι.  Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Starlink.

Όμως και η Κίνα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα «σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα και απειλούν να συγκρουστούν με δορυφόρους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News