Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 21:45
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ευρώπη: Πόσο ακόμη θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση;

Ευρώπη: Πόσο ακόμη θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση;

Για να πάρει κάποιος μια «γεύση» για το πόσο ακόμη χρόνο θα διαρκέσει η φετινή ενεργειακή κρίση, δεν χρειάζεται να κοιτάξει πέρα ​​από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων υπερδιπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, με τους εμπόρους να στοιχηματίζουν ότι οι άνευ προηγουμένου ανοδικές πιέσεις θα διαρκέσουν έως τις αρχές του 2023. Το φυσικό αέριο θα είναι ακριβό ακόμα και όταν ο καιρός θα είναι ζεστός. Οι τιμές για το καλοκαίρι ξεπέρασαν τα 100 ευρώ (113 δολάρια) την μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου της και με την αναστολή λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία να πιέζει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τους πιο κρύους μήνες του έτους. Και δεν φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα. Η Γερμανία γνωστοποίησε ότι ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 της Ρωσίας δεν πρόκειται να έχει λάβει έγκριση για τη λειτουργία του το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει περιορισμένες τις προμήθειες το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους της.

relates to How Long Will Europe’s Gas Crisis Last? Traders Have an AnswerEuropean gas forward curve  

«Η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί σύντομα», δήλωσε ο Κόσαλ Ράμες, αναλυτής της Rystad Energy στη Νορβηγία. Η αύξηση των προθεσμιακών τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών».

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κρατούν επίσης τους εμπόρους σε επιφυλακή, με αυξημένες ανησυχίες για πιθανή εισβολή. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του την Πέμπτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αναφέρθηκε ευθέως στην απειλή στρατιωτικής δράσης, αλλά είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας είναι απαράδεκτη.

Επίσης, ενώ δεξαμενόπλοια με υγροποιημένο φυσικό αέριο κατευθύνονται επί του παρόντος προς την Ευρώπη, η περιοχή θα παραμείνει στο έλεος των παγκόσμιων αγορών, εξακολουθώντας να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το εάν θα συνεχίσει να λαμβάνει φορτία καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News