Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 20:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε πράγματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια

Πέντε πράγματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια

Ανάμεσα στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, οι ειδικοί ξεχωρίζουν πέντε τάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας και οφείλουμε να τις γνωρίζουμε. Σύμφωνα με το World Economic Forum αυτές είναι:

1. Υπερθέρμανση του πλανήτη

Τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία. Μόνο μέσα στο 2021, καταγράφηκαν πρωτοφανείς καύσωνες στη Βόρειο Αμερική, στη Σκανδιναβία και στη Μέση Ανατολή.

Παρότι το 2020 μειώθηκε το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω των lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, τα επίπεδα πρέπει να υποχωρούν κατά 7,6% κάθε χρόνο.

2. Άνοδος της στάθμης των υδάτων

Στο χειρότερο σενάριο, η στάθμη των υδάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατά ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα διότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 2,4 δισ. άνθρωποι, κατοικούν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεπώς, κάθε εκατοστό που η στάθμη ανεβαίνει, 1 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να οφείλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα, απειλούνται πολλές παράκτιες πόλεις, μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Λονδίνο, η Σαγκάη, το Τόκιο και η Τζακάρτα.

3. Κοινωνικές δράσεις

Λόγω της παγκοσμιοποίησης σημειώνεται «έξαρση», όχι μόνο ιών και παραπληροφόρησης, αλλά και κοινωνικής ενσυνείδησης. Για παράδειγμα, οι καταλήψεις σχολείων που ξεκίνησε η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμεργκ είναι οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην ιστορία. Επίσης, οι διαμαρτυρίες για το Black Lives Matter εναντία στον συστημικό ρατσισμό έχουν λάβει χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

4. Πράσινη Ενέργεια

Η εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα οδήγησε στην κλιματική κρίση με αποτέλεσμα πλέον να επείγει η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολλές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η μετάβαση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

5. Προτεραιότητα στη φύση

Μετά την πανδημία είναι καθοριστικής σημασίας να χτιστεί μία παγκόσμια πράσινη οικονομία, σύμφωνα με το Future of Nature and Business του World Economic Forum. Παράλληλα, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι για την αποτροπή επόμενων πανδημιών, οφείλουμε να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών. Οι άνθρωποι καταστρέφουν τα τροπικά δάση, δημιουργώντας επίκεντρα μεταδοτικών ασθενειών.

Επίσης, υψηλή προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην μείωση των καυσαερίων στις αερομεταφορές, στη διατροφή με βάση τα λαχανικά και στις βιώσιμες πόλεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Economist: 10 τάσεις που θα κρίνουν το 2022

EIU: Οι 10 κίνδυνοι για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News