Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 19:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Σύνοδος τη Δευτέρα για τον πληθωρισμό

G7: Σύνοδος τη Δευτέρα για τον πληθωρισμό

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αποφάσισαν ψηφιακή συνεδρίαση τη Δευτέρα, ώστε να συζητήσουν την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Η συζήτηση θα λάβει χώρα εν μέσω μεγάλων καθυστερήσεων και αναταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που έχουν επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι υπουργοί θα συζητήσουν και τα θέματα της υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στα δύο περίπου χρόνια της πανδημίας το επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού συντονισμού έχει επικεντρωθεί από την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων που απειλούν τους μισθούς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια άμεση λύση για την αποφυγή του προβλήματος χωρίς να αποσταθεροποιήσει την ανάκαμψη που σημειώνουν οι οικονομίες παγκοσμίως μετά τα παρατεταμένα lockdown.

ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι ΗΠΑ εξέδωσαν τα σχετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 39 ετών, συνεχίζοντας παράλληλα τον ανοδικό κύκλο με πολύ υψηλές τιμές τον οποίο έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι τιμές καταναλωτή τον Νοέμβριο ανέβηκαν στο 6,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, από 6,2% τον Οκτώβριο, η υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 1982.

Σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενος με τον Οκτώβριο του 2021, ο πληθωρισμός κατέγραψε ρυθμό 0,8%, από 0,9% τον Οκτώβριο.  Οι αναλυτές του Reuters στις εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για ποσοστό 6,8% και 0,7% σε ετήσια και μηνιαία βάση αντίστοιχα.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% σε ετήσια και στο 0,5% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται κι ενώ έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις που αφορούν την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που έστειλαν ελπιδοφόρα μηνύματα. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα κατρακύλησαν σε χαμηλό 52 ετών, ενώ τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 11 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 52 ετών οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News