Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 16:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 52 ετών οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Μόλις στις 184.000

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 52 ετών οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, δείγμα της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις έφθασαν τις 184.000 για την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου, ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το μακρινό 1969. 

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα καθορίζονταν στον αριθμό των 211.000 έναντι 227.000 που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη εβδομάδα. 

Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε κατά 38.000 και έφθασε περίπου στα 2 εκατ. άτομα -ένας αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. 

Τα νέα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας για ταχύτερη απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων. Ιδίως, εφόσον η μετάλλαξη Όμικρον δεν επηρεάσει την πορεία ανάκαμψης. 

Η Federal Reserve αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, αποφασίζοντας την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Πιθανώς δε, να περιοριστεί κατά 30 δισ. δολάρια μηνιαίως. 

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι λογικό, εκτιμάται ότι θα επισπεύσει και την αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ακόμη και τον Μάιο, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σημαντικά υψηλότερα έναντι του προκαθορισμένου στόχου (2%). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την αύξηση του ορίου χρέους

O CEO που απέλυσε 900 εργαζόμενους σε μία κλήση Zoom τριών λεπτών (βίντεο)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News