Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 21:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Μέχρι το 2032 καταργούνται τα τέλη περιαγωγής

ΕΕ: Μέχρι το 2032 καταργούνται τα τέλη περιαγωγής

Παράταση έως το 2032 για την κατάργηση των τελών περιαγωγής στις επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., συμφώνησαν το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η επέκταση των κανόνων περιαγωγής θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να περιηγούνται στο Διαδίκτυο ενώ ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., χωρίς να φοβούνται το λογαριασμό τους», αναφέρει το Συμβούλιο της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2017 είχε αρχικά προγραμματιστεί να λήξει τον Ιούνιο του 2022.

Η πίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό που διατελεί και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέτε Βέστάγκερ, χαιρέτισε τη συμφωνία λέγοντας: «Από το 2017 επωφελούμαστε από την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Και σήμερα διασφαλίσαμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα οφέλη για 10 ακόμη έτη, ώστε να παραμένουμε συνδεδεμένοι και να πραγματοποιούμε κλήσεις, να στέλνουμε μηνύματα και να περιηγούμαστε στο διαδίκτυο χωρίς επιπλέον κόστος όταν ταξιδεύουμε στην ΕΕ.»

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι νέοι κανόνες θα παρατείνουν τα οφέλη της «περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού» για τους ταξιδιώτες έως το 2032 και θα εισαγάγουν επιπλέον πλεονεκτήματα και προστασία για τους καταναλωτές:

  • Οι καταναλωτές θα επωφελούνται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους από την πρόσβαση σε υπηρεσίες περιαγωγής με την ίδια ποιότητα όπως όταν χρησιμοποιούνται στη χώρα προέλευσής τους. Οι καταναλωτές που διαθέτουν υπηρεσίες 5G στο εσωτερικό θα μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G και κατά την περιαγωγή, όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου από τον Φεβρουάριο του 2021, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό είχαν χαμηλότερες ταχύτητες Ίντερνετ στο κινητό σε σχέση με το σύνηθες στη χώρα τους. Το 28% δήλωσε ότι αντί για 4G είχαν 3G. 

  • O νέος κανονισμός διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα έχουν αυξημένη δωρεάν πρόσβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης που θα παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού του καλούντος. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες είναι ενήμεροι της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω του «112», του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλων εναλλακτικών μέσων πρόσβασης, όπως μέσω κειμένου σε πραγματικό χρόνο ή διαθέσιμων εφαρμογών, για άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Kαθορίζονται χαμηλότερα τέλη χονδρικής. Πρόκειται για δαπάνες που χρεώνουν οι πάροχοι κινητής στη χώρα φιλοξενίας, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα δίκτυά τους, διασφαλίζοντας ότι οι φιλοξενούμενοι φορείς και οι πελάτες τους επωφελούνται από τις υπηρεσίες περιαγωγής στο εξωτερικό. Τα ανώτατα όρια χονδρικής καθορίζονται σε επίπεδα που διασφαλίζουν ότι οι πάριχοι μπορούν να αντέξουν και να ανακτήσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών περιαγωγής στους καταναλωτές σε τιμές εσωτερικού. Τα χαμηλότερα τέλη χονδρικής είναι προς όφελος των καταναλωτών, καθώς αναμένεται να διασφαλίζουν ότι όλοι οι πάροχοι θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικές συνδρομές περιαγωγής.

Διαβάστε επίσης:

UBS: Το «ABC» των επενδύσεων στην τεχνολογία την επόμενη πενταετία

Ε.Ε.: Οικονομική συνδρομή των αμερικανικών Big Tech στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News