Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nike vs Adidas: Στα δικαστήρια για τα δικαιώματα των sneakers-κάλτσα

Nike vs Adidas: Στα δικαστήρια για τα δικαιώματα των sneakers-κάλτσα

Διακοπή στην εισαγωγή μίας μεγάλης γκάμας παπουτσιών της Adidas ζητά η Nike, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία αντέγραψε τον τρόπο κατασκευής του υφάσματος.

Η Nike υπέβαλε σήμερα σχετική καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία εμπορίου των ΗΠΑ για διακοπή στην εισαγωγή των παπουτσιών Stella McCartney Ultraboost, Pharrell Williams Superstar Primeknit και τα ορειβατικά Terrex Free Hiker της Adidas. Επίσης, υπέβαλε σχετικό αίτημα σε δικαστήριο του Όρεγκον για αντιγραφή της πατέντας.

Nike vs Adidas: Στα δικαστήρια για τα δικαιώματα των sneakers-κάλτσα-1

Η πατέντα καλύπτει την τεχνολογία που ανέπτυξε η Nike για την κατασκευή ενός ειδικού νήματος από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στο ανώτερο μέρος του παπουτσιού, θυμίζοντας κάλτσα.

H Nike υποστήριξε ότι η τεχνολογία αναπτύχθηκε έπειτα από δεκαετή έρευνα, στην οποία επένδυσε τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια και αποτελεί «την πρώτη μεγάλη τεχνολογική καινοτομία στην υπόδυση» των τελευταίων δεκαετιών.

Η εν λόγω τεχνολογία, που ονομάζεται «FlyKnit», ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και έχει φορεθεί από τον θρύλο του μπάσκετ LeBron James, τον διεθνώς αναγνωρισμένο ποδοσφαιρικό σταρ Christiano Ronaldo και τον μαραθωνοδρόμο Eliud Kipchoge, όπως αναφέρει η Nike στην καταγγελία.

Βολές από Nike

«Σε αντίθεση με τη Nike, η Adidas δεν κατάφερε την ανεξάρτητη καινοτομία. Αντιθέτως, η Adidas επιδόθηκε την τελευταία δεκαετία σε ανεπιτυχή ανταγωνισμό αρκετών πατέντων της Nike γύρω από την τεχνολογία FlyKnit, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της Nike χωρίς έγκριση», αναφέρεται στο δικόγραφο.

Η Adidas δήλωσε ότι η δική της τεχνολογία, ονόματι «Primeknit» είναι αποτέλεσμα «πολυετούς έρευνα και δείχνει τη δέσμευσή μας στην βιωσιμότητα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Zara: «Αλλαγή σελίδας» στη διοίκηση της εταιρείας

H&M: Έρχονται τα «έξυπνα» ρούχα – Τι μπορούν να κάνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News