Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 15:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τράπεζα που υπόσχεται στους επενδυτές κέρδη 16 δισ. ευρώ έως το 2024 

Μετά την αναδιάρθρωσή της η UniCredit στοχεύει σε μια μέση ετήσια αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη

Η τράπεζα που υπόσχεται στους επενδυτές κέρδη 16 δισ. ευρώ έως το 2024 

Για επιστροφές στους επενδυτές που θα ανέλθουν στα 16 δισ. ευρώ, δεσμεύθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής για το 2024 την οποία παρουσίασε σήμερα Πέμπτη, εκπλήσσοντας τους πάντες με τις εξαγγελίες αυτές. 

Ο πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της UBS, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο, υποστήριξε ότι η UniCredit θα στηριχθεί στις προμήθειες, ενώ θα μειώσει περαιτέρω το κόστος, για να αυξήσει τα καθαρά κέρδη πέραν των 4,5 δισ. ευρώ το 2024 από 3,3 δισ. φέτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τράπεζα θα καταβάλει τα νέα κεφάλαια που αναμένει να δημιουργήσει στο πλαίσιο του σχεδίου και πιθανώς να εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφαλαιακά αποθέματά της. «Αν πετύχει ο σχεδιασμός θα θα διανείμουμε 16 δισ. ευρώ και το πλεονασματικά κεφάλαια είναι άλλα κεφάλαια που μπορεί να συμπληρώσουν τα 16 δισ. ευρώ μπορεί και όχι», δήλωσε. 

Μετά τις εξαγγελίες αυτές, η μετοχή της ιταλικής τράπεζας πραγματοποιεί ράλι με κέρδη που αγγίζουν το 10%, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η αντίδραση της μετοχής οφείλεται στις δηλώσεις αυτές. «Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς και αντιπροσωπεύει την θετική έκπληξη για την αγορά», σημειώνει η Citi.

Η UniCredit είναι επίσης ανοιχτή να εξετάσει ευκαιρίες που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις, εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ανέφερε ο Ορσέλ, ο οποίος είναι εκείνος που αποφάσισε η UniCredit να αποχωρήσει από τη συμφωνία διάσωσης της Monte dei Paschi τον Οκτώβριο, καθώς δεν συμφώνησε με τους όρους του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας.

Οποιαδήποτε συμφωνία από εξαγορά ή συγχώνευση θα πρέπει να βοηθήσει την UniCredit να επιτύχει τον στόχο της για απόδοση 10% το 2024, τόνισε.

Μετά την αναδιάρθρωσή της η UniCredit στοχεύει σε μια μέση ετήσια αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη βάσει του σχεδίου της, με ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 2% από τις προμήθειες.

Τα καθαρά κέρδη για το 2022, το οποίο σύμφωνα με τον Ορσέλ θα είναι ένα «ένα έτος ενοποίησης», προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3,3 δισ. ευρώ, ένα ύψος ουσιαστικά αμετάβλητο από την τελευταία καθοδήγηση της τράπεζας για το 2021.

Η διανομή κεφαλαίου, που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μερισμάτων σε μετρητά και επαναγοράς ιδίων μετοχών, θα ξεκινήσει με το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2021.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News