Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 19:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ προς Eurogroup: Ώρα για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης

ΔΝΤ προς Eurogroup: Ώρα για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης

Οι κυβερνήσεις της Eυρωζώνης θα πρέπει συνεχίζουν τις δαπάνες για να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά με ολοένα πιο στοχευμένο τρόπο και να προχωρήσουν στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών τους μόνο όταν η ανάκαμψη μπει σε σταθερό έδαφος, σημείωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης που παρουσιάζεται στο σημερινό Eurogroup.

Ωστόσο, το ΔΝΤ σημείωσε ότι, ενώ η σταθεροποίηση των δημοσιονομικών θα μπορούσε να περιμένει, θα πρέπει να βρεθεί ένας αξιόπιστος τρόπος για το πώς θα γίνει αυτή η σταθεροποίηση στο μέλλον και αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα.

«Οι πολιτικές πρέπει μεν να παραμείνουν διευκολυντικές, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλο και πιο στοχευμένες, με έμφαση στο να μετριαστούν οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανισότητα και την φτώχεια», ανέφερε το ΔΝΤ.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να αναδιαμορφωθύν όταν η ανάπτυξη θα έχει εισέλθει σε σταθερό μονοπάτι, όμως τώρα είναι η ώρα για να ανακοινωθούν τα σχέδια για τη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ. 

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, το ΔΝΤ κρίνει ότι είναι προσωρινός παρότι εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό του 4,9% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση και δεν τον θεωρεί μεγάλη απειλή, επειδή δεν έχει μεταφραστεί μέχρι στιγμής σε μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες συνιστούν δευτερογενή επίπτωση. 

«Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν προκαλέσει έκπληξη ανοδική, όμως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εξακολουθεί να θεωρείται παροδικό, χωρίς να αναμένονται σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις», σημειώνεται το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο καλεί την ΕΚΤ να συνεχίσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της. 

Επίσης, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης και των φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών, παραμένουν πολύ σημαντικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και να δυναμώσουν οι αντοχές της οικονομίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News