Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 10:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Didi: Βγαίνει από τη Wall Street πέντε μήνες μετά την ΙΡΟ της 

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ασκούν έντονες πιέσεις

Didi: Βγαίνει από τη Wall Street πέντε μήνες μετά την ΙΡΟ της 

Τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε η κινεζική εταιρεία διαμοιρασμού μετακινήσεων, Didi, πέντε μόλις μήνες μετά το ντεμπούτο της στη Wall Street, μια κίνηση η οποία προκάλεσε τη μήνη των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών.

Η εταιρεία υπό την ασφυκτική πίεση των ρυθμιστικών αρχών, αποφάσισε να αποχωρήσει από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά και σύμφωνα με την ανακοίνωσή της θα πραγματοποιήσει νέα Αρχική Δημόσια Προσφορά στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. 

Η περίπτωση της Didi έχει προϊστορία, καθώς της είχε δοθεί εντολή να μην προχωρήσει στη ΙΡΟ της από την οποία άντλησε 4,4 δισ. δολάρια, φέρνοντας την αποτίμησή στα 67,5 δισ. δολάρια σε βάση μη διασποράς (η μεγαλύτερη ΙΡΟ για το 2021), από την Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC).

Η εντολή αυτή δόθηκε καθώς το διάστημα εκείνο η CAC διεξήγαγε έρευνα αναφορικά με τη χρήση των δεδομένων των χρηστών από τη Didi, όπως και για πρακτικές της που παραβίαζαν τους κανόνες κατά του μονοπωλίου. 

Η Didi αγνόησε την εντολή και προχώρησε κανονικά με την προγραμματισμένη της ΙΡΟ. Στη συνέχεια, η CAC διέταξε τα καταστήματα εφαρμογών να αφαιρέσουν 25 εφαρμογές για κινητές συσκευές της Didi και είπε στην εταιρεία να σταματήσει να εγγράφει νέους χρήστες, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιου συμφέροντος, διατηρώντας την εταιρεία υπό έρευνα. 

«Μετά από προσεκτική έρευνα, η εταιρεία θα ξεκινήσει αμέσως τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για εισαγωγή της στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η Didi στον λογαριασμό της στο Weibo το αντίστοιχο Twitter της Κίνας.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι θα διασφαλίσει πως οι μετοχές της που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη θα μπορούν να μετατραπούν σε «ελεύθερα διαπραγματεύσιμες μετοχές» σε κάποιο άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστήριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News