Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 20:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ζητείται πόλη – εθελόντρια να «φιλοξενήσει» πυρηνικά απόβλητα

ΗΠΑ: Ζητείται πόλη – εθελόντρια να «φιλοξενήσει» πυρηνικά απόβλητα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά κοινότητες διατεθειμένες να «φιλοξενήσουν» προσωρινά δεκάδες χιλιάδες μετρικούς τόνους πυρηνικών αποβλήτων, που αυτή τη στιγμή έχουν εγκαταλειφθεί σε διάφορες τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως επανεκκινεί τη διαδιακασία εύρεσης μίας πόλης φιλοξενίας, η οποία εθελοντικά διατίθεται να κρατήσει τα τοξικά απόβλητα μέχρι να βρεθεί μόνιμη τοποθεσία από το αμερικανικό κράτος.

«Το να ακούσουμε και έπειτα να συνεργαστούμε με κοινότητες που ενδιαφέρεονται να φιλοξενήσουν κάποιες από αυτές τις αποθήκες είναι ο καλύτερος τρόπος να λύσουμε επιτέλους τα προβλήματα διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm.

Στη σχετική ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο ζητά επίσης απόψεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης μίας τέτοιας αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων, που θα βασίζεται σε σύμβαση συνεργασίας με την τοπική κοινότητα. Μεταξύ άλλων, ζητά συμβουλές όσον αφορά τα προνόμια που θα έπρεπε να προσφέρει, ώστε να προσελκύσει τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και σχετικά με τον τρόπο επίλυσης τυχόν διαφορών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ενδέχεται να διοχετευθούν και κονδύλια προς τις κοινότητες ή πόλεις που θα προσφερθούν να αναλάβουν το έργο.
Σημειώνεται πως περίπου 89.000 μετρικοί τόνοι πυρηνικών αποβλήτων βρίσκονται διάσπαρτοι σε δεκάδες αποθήκες πυρηνικών εργοστασίων και άλλες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το υπουργείο Ενέργειας είχε ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για μία τέτοια δράση συνεργασίας με τοπικές κοινότητες από το 2015. Ωστόσο, οι διεργασίες διεκόπηκαν κατά τη θητεία της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ανέφερε το υπουργείο.

«Το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευθεί να διαχειριστεί με υπευθυνότητα τα πυρηνικά απόβλητα της χώρας και οι εθελόντριες κοινότητες έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν τα προνόμια και τις προϋποθέσεις που θέτουν για να προσφέρουν μία προσωρινή ομοσπονδιακή υπηρεσία αποθήκευσης», δήλωσε η Kathryn Huff, υψηλόβαθμο στέλεχος της επιτροπής διαχείρισης πυρηνικής ενέργειας στο υπουργείο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αποδοτικότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες δια χειρός Γκέιτς και Μπάφετ

«Project ελληνικό νησί»: Εδώ θα κρυβόταν η αμερικανική κυβέρνηση σε μία πυρηνική «αποκάλυψη»

Πυρηνική ενέργεια, ολική επαναφορά;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News