Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 22:15
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΗΠΑ: Μήνυμα στήριξης στην Ευρώπη στο ενεργειακό – Δεν θα επιτρέψουν χειραγώγηση

ΗΠΑ: Μήνυμα στήριξης στην Ευρώπη στο ενεργειακό – Δεν θα επιτρέψουν χειραγώγηση

Τη δέσμευσή τους έδωσαν σήμερα οι ΗΠΑ να στηρίξουν τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν ενεργειακή κρίση, στέλοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν θα επιστρέψουν σε κανέναν προμηθευτή να χειραγωγήσει τις τιμές. 

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της υφιστάμενης προσφοράς και την ασφάλεια στην Ευρώπη». «Μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε οιονδήποτε παίκτη θελήσει να χειραγωγήσει την προσφορά για δικό του όφελος», είπε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή της στη Βαρσοβία «φωτογραφίζοντας» την Ρωσία και ειδικότερα τη Gazprom, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και είμαστε ενωμένοι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε επαρκή προσφορά το χειμώνα», προσέθεσε. 

Τα σχόλια της Αμερικανίδας υπουργού λαμβάνουν χώρα μετά την έκκληση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) προς την Ρωσία να αυξήσει τη προσφορά της στην Ευρώπη αλλά και το αίτημα μελών του Ευρωκοινοβουλίου προς τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν έρευνα για τις ενέργειες της Gazprom.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να διαφοροποιήσεις τις εισαγωγές φυσικού αερίου προειδοποιώντας τη γηραιά ήπειρα ότι έχει γίνει ευάλωτη στις πολιτικές του Κρεμλίνου. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για να αυξήσουν τις πιέσεις τους στους Ρώσους προμηθευτές. 

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο από την Ρωσία, εάν θέλει να αυξήσει τη διαμετακομιστική ροή μέσω Ουκρανίας. Οπως είπε, η Gazprom προμηθεύει ήδη με ποσότητες ρεκόρ την Ευρώπη και έχει ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις της. Απέδωσε την άνοδο των τιμών στην αγορά spot, η οποία, σύμφωνα με την Ρωσία, είναι πιο ακριβή από τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου μέσω των αγωγών. «Η Ε.Ε. προτιμά να δίδει έμφαση στην αγορά spot. Ομως, είναι η αγορά spot που καθοδηγεί αυτή την απότομη άνοδο των τιμών», είπε ο Πεσκόφ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News