Business & Finance Κυριακή 9/05/2021, 17:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκτός λειτουργίας παραμένει στο μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών καυσίμων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό το Σάββατο το πρωί

ΗΠΑ: Εκτός λειτουργίας παραμένει στο μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών καυσίμων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει τις εργασίες αποκατάστασης μετά την διαδικτυακή επίθεση ransomware που δέχθηκε η εταιρεία με το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών καυσίμων στις ΗΠΑ, Colonial Pipeline, μια κυβερνοεπίθεση που την έχει αναγκάσει να αναστείλει τη λειτουργία της από την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας ανησυχίες για αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ενώ η κυβερνητική έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ένας πρώην Αμερικανός αξιωματούχος και δύο πηγές από τον ενεργειακό κλάδο, ανέφεραν ότι οι χάκερ είναι πιθανότατα μια εγκληματική ομάδα στον κυβερνοχώρο και πως η ομάδα με την ονομασία «DarkSide» βρίσκεται μεταξύ των πιθανών υπόπτων.

Η DarkSide είναι γνωστή για την ανάπτυξη ransomware και τον εκβιασμό θυμάτων, αποφεύγοντας παράλληλα στόχους στα κράτη από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα και στη συνέχεια οι επιτήδειο απαιτούν χρήματα για να ανακτηθεί η πρόσβαση.  

Το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με περαιτέρω γνώση επί του θέματος, ανέφερε αργά χθες Σάββατο ότι οι χάκερς είναι μέλη της DarkSide και ότι πήραν σχεδόν 100 gigabytes δεδομένων από το δίκτυο της Colonial την Πέμπτη, πριν από το κλείσιμο του αγωγού.

Η επίθεση είναι μια από τις χειρότερες που έχουν αναφερθεί ποτέ και έχει ξεσηκώσει θύελλα εκκλήσεων από τους Αμερικανούς βουλευτές, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στις ΗΠΑ από τους χάκερς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό το Σάββατο το πρωί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό.

Όπως ανέφερε χθες η εταιρεία «συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο αυτής της προσωρινής διακοπής» και εργάζεται για την αποκατάσταση της λειτουργία της, δίχως να κάνει εκτίμηση για πιθανή ημερομηνία επανεκκίνησης.

Η Colonial μεταφέρει 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως βενζίνης και άλλων καυσίμων από τα διυλιστήρια στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού προς τις ανατολικές και νότιες αμερικανικές πολιτείες. Εξυπηρετεί επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Hartsfield Jackson της Ατλάντα, του πιο πολυσύχναστου στον κόσμο.

Εμπειρογνώμονες, δηλώνουν αν η διακοπή διαρκέσει αρκετές ημέρες θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προμήθεια καυσίμων, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News