Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 18:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Pimco: Η πανδημία ήταν ένα μεγάλο stress test για τη συνοχή της Ευρωζώνης

Pimco: Η πανδημία ήταν ένα μεγάλο stress test για τη συνοχή της Ευρωζώνης

Μεγαλύτερη συνοχή παρατηρείται στην Ευρώπη λόγω των κραδασμών που προκάλεσε στην οικονομία η υγειονομική κρίση, καθώς και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως σημειώνεται σε ανάλυση της Pimco. Το μεγαλύτερο fund ομολόγων παγκοσμίως υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη συνοχή σημαίνει μικρότερο ρίσκο, αλλά και προοπτικές για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Παράλληλα, η υγειονομική κρίση δημιουργεί σταδιακά ένα καινούργιο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με αυτό που ισχυε την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την ανάλυση της Pimco αναμένεται αβέβαιη και άνιση ανάπτυξη και έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Ωστόσο, επισημαίνεται, η Ευρώπη αυτή τη φορά είναι καλύτερα προετοιμασμένη να «υποδεχθεί» το νέο αυτό περιβάλλον σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αφενός η ΕΚΤ έχει ενισχύσει το ρόλο της ως δανειστή έσχατης ανάγκης (lender of last resort). Αφετέρου το Ταμείο Ανάκαμψης έσπασε το ταμπού της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για την στήριξη των οικονομιών.

Γενικά, η Pimco παρατηρεί ότι έχει πιο συντονισμένη πολιτική σε σχέση με το 2008 και το 2011. Η συνοχή αυτή μπορεί να δημιουργήσει τις βλάσεις για μία πιο σταθερή Ευρωζώνη με την αντιμετώπιση λιγότερων κρίσεων.

«Πράγματι, το σοκ της Covid αποτέλεσε ένα μεγάλο stress test για τη συνοχή της Ευρωζώνης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.
Αναφορικα με τον πληθωρισμό, η Pimco προβλέπει πως είναι μικρή η πιθανότητα για την Ευρώπη να εξέλθει της υγειονομικής κρίσης με πρόβλημα υπερπληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Γερμανία

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Pimco, οι οικονομικές πολιτικές της νέας γερμανικής κυβέρνησης που θα ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται επηρεάσουν ή και να καθοδηγίσουν την οικονομική πολιτική της ΕΚΤ.

Αναμένεται ότι το Βερολίνο θα ακολουθήσει μία λιγότερο δογματική δημοσιονομική πολιτική και ότι θα εξερευνήσει επενδυτικές στρατηγικές για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Pimco αναμένει πως η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει το λεγόμενο «debt brake», δηλαδή το πλαφόν που τίθεται από το γερμανικό Σύνταγμα στο νέο χρέος, και ότι θα διατηρήσει την συντηριτική της ταυτότητα.

moneryeview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bruegel: Η ανατομία ενός… Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΚΤ: Το σχέδιο για μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News