Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 16:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΔΟΣ: Η χρόνια ασθένεια της τουρκικής οικονομίας

ΙΔΟΣ: Η χρόνια ασθένεια της τουρκικής οικονομίας

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια χρόνια ασθένεια στην οικονομία της, διαπιστώνει η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών  Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ),  που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ και Επιχειρηματικότητας, με κύριο συντάκτη τον Κωνσταντίνο Πεχυνάκη, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΔΟΣ. 

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τις επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Η παρούσα κρίση φαίνεται να έχει κάποιες διαφορές από τις προηγούμενες, αφού δεν παρατηρείται πλήρης κατάρρευση των οικονομικών της μεγεθών. Η διακυβέρνηση, όμως, του Ερντογάν και η διαχείριση της οικονομίας κατά ανορθόδοξο τρόπο, κατάφερε να διαβρώσει  εκείνους τους θεσμούς που κάποτε εξασφάλιζαν την οικονομική σταθερότητα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, τονίζεται. 

Η πολιτική κατάσταση της χώρας και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ επηρέαζαν και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία της Τουρκίας, ιδίως το επενδυτικό κλίμα και τη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας, σημειώνει το ΙΔΟΣ.

Οι επιδόσεις της Τουρκίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, από τις αρχές του 2000, εκτιμήθηκαν ως εντυπωσιακές και συνοδεύτηκαν με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση απασχόλησης και εισοδημάτων ιδιαίτερα των μεσαίων εισοδημάτων. Η φτώχεια μειώθηκε κατά το ήμισυ, η χώρα αστικοποιήθηκε κατά μεγάλο βαθμό και αυξήθηκε η απασχόληση στις δημόσιες υπηρεσίες. Η οικονομία της χώρας συνολικά έδειξε ανθεκτικότητα στις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008- 2009. 

Ωστόσο, μετά το 2015, το οικονομικό κλίμα φαίνεται να αντιστρέφεται. Οι μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς επιβραδύνονται και η μακροοικονομική εικόνα της Τουρκίας δείχνει αρκετά ευάλωτη. 

Η έλευση της πανδημίας COVID-19 τον Μάρτιο του 2020 συνέπεσε με μια νομισματική κρίση με συνεχή πτώση του νομίσματος της λίρας και διψήφιο πληθωρισμό για πάνω από μια διετία. Όταν ήρθε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Τουρκίας άρχισε να πένεται, καθώς ο πληθωρισμός και το χρέος είναι σε υψηλά επίπεδα. 

Σήμερα, εξαιτίας  της νομισματικής κρίσης του 2018 και της κρίσης από την εμφάνιση της πανδημίας, το εθνικό νόμισμα της χώρας  συνεχίζεται να καταβαραθρώνεται. 

Βέβαια, η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είναι ένα γεγονός το οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί στην γενικότερη πίεση που δέχονται οι αναδυόμενες οικονομίες κυρίως λόγω της επενδυτικής τάσης μείωσης κινδύνου χαρτοφυλακίων και κατ’ επέκταση μείωση συμμετοχών σε αναδυόμενες αγορές ως ένα βαθμό. Η υποτίμηση, όμως, στην περίπτωση της Τουρκίας ισοδυναμεί με μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς συνοδεύεται με αύξηση τιμών των προϊόντων, που προέρχονται από το εξωτερικό, δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο τους όρους του εμπορίου και συνακόλουθα πτώση του βιοτικού επιπέδου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News