ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics για Τουρκία: Τρεις ομοιότητες και μία διαφορά με την κρίση του 2018

Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Τουρκία μοιάζει με εκείνο που επικρατούσε πριν ξεσπάσει η κρίση του 2018

Capital Economics για Τουρκία: Τρεις ομοιότητες και μία διαφορά με την κρίση του 2018

Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Τουρκία μοιάζει ανησυχητικά με εκείνο που επικρατούσε πριν ξεσπάσει η νομισματική κρίση του 2018, διαπιστώνει η Capital Economics.

Η εταιρεία ερευνών εντοπίζει τρεις βασικές ομοιότητες με την κατάσταση που επικρατούσε στην Τουρκία το 2018:

·         Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις του Ερντογάν για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτή τη φορά, οι πιέσεις του Τούρκου προέδρου είναι πιο έντονες, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να μειωθούν κατά 200 μονάδες βάσης (περισσότερο από ό,τι αναμενόταν) τον Οκτώβριο, παρότι ο πληθωρισμός άγγιξε το 19,6% τον προηγούμενο μήνα.

·         Η Τουρκία βίωσε μία περίοδο υψηλής ανάπτυξης που τροφοδοτήθηκε από δάνεια. Πριν από την κρίση του 2018 είχε σημειωθεί το πραξικόπημα, το οποίο οδήγησε την τουρκική οικονομία σε συρρίκνωση 2,9% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016. Για να στηρίξει την οικονομία και να δώσει ώθηση στη δημοτικότητά της, η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που ανέβασε την ανάπτυξη πάνω από τους δυνητικούς ρυθμούς της Τουρκίας. Η κατάσταση είναι παρόμοια σήμερα, καθώς η κυβέρνηση απάντησε στη μείωση της δραστηριότητας που προκάλεσε η πανδημία ρίχνοντας τεράστια ποσά πιστώσεων στην οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Τουρκία υπήρξε μια από τις λιγοστές οικονομίες παγκοσμίως που εμφάνισαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πέρυσι (1,8% για το 2020).

·         Η εξωτερική θέση της Τουρκίας είναι κακή. Οι μεικτές εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονταν στο 25% του ΑΕΠ πριν την κρίση του 2018, καθιστώντας τη λίρα ευάλωτη στις διαθέσεις των επενδυτών. Ακολούθησε μία «τέλεια καταιγίδα» (αύξηση στις προσδοκίες για τα επιτόκια στις ΗΠΑ, φόβοι για τις εγχώριες οικονομικές πολιτικές, γεωπολιτικές εντάσεις), που τελικά πυροδότησε μεγάλη και ανεξέλεγκτη πτώσης της λίρας. Σήμερα, η Capital Economics εκτιμά ότι μία παρόμοια καταιγίδα ετοιμάζεται, ενώ η εξωτερική θέση της Τουρκίας είναι χειρότερη.

Μία βασική διαφορά

Σε αντίθεση με το 2018, ωστόσο, η Capital Economics δεν βλέπει κάποια ουσιαστικά στρέβλωση στη λίρα. Η πραγματική ισοτιμία είναι κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της και η κατάσταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πολύ καλύτερη.

«Το θετικό είναι πως ακόμα και εάν η λίρα εμφανίσει μεγάλη και ανεξέλεγκτη πτώση, μία παρατεταμένη περίοδος σοβαρής αδυναμίας του νομίσματος, η οποία θα οδηγήσει σε σοβαρές πιέσεις στους ισολογισμούς, μπορεί να αποφευχθεί», εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News