Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 15:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Toshiba: Γιατί προχωράει σε σπάσιμο τριών νέων εταιρειών  

Οι εντάσεις μεταξύ της διοίκησης και των ξένων επενδυτών έδιναν τροφή στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης

Toshiba: Γιατί προχωράει σε σπάσιμο τριών νέων εταιρειών  

Στην αποκάλυψη σχεδίων για το σπάσιμό της σε τρεις νέες εταιρείες, προχώρησε σήμερα Παρασκευή, σε μια ημέρα κατά την οποία παρόμοια κίνηση ανακοίνωσε και η Johnson & Johnson για το τμήμα φαρμάκων της (σε δύο νέες εταιρείες). Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και η αμερικανική General Electric ανακοίνωσε ότι θα διαχωρίσει σε νέες εταιρείες τις δραστηριότητές της. 

Βάσει του σχεδιασμού, η ιαπωνική εταιρεία θα δημιουργήσει μια εταιρεία με τις δραστηριότητές της στην ενέργεια και στις υποδομές, μια αμιγώς τεχνολογική εταιρεία για τους σκληρούς δίσκους για υπολογιστές και για ημιαγωγούς και μια τρίτη στην οποία θα περιέλθει στο μερίδιό της στην εταιρεία ημιαγωγών για flash μνήμες υπολογιστών Kioxia Holdings και τα υπόλοιπα περιουσιακά της στοιχεία. 

Για τον ιαπωνικό όμιλο ηλικίας 146 ετών, η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι εντέλει ενέδωσε στις πιέσεις των επενδυτών που ζητούσαν αναδιάρθρωσή του, μετά από χρόνια κατά τα οποία ταλανιζόταν από σκάνδαλα

Όλα άρχισαν το 2015 με ένα οικονομικό σκάνδαλο. Δύο χρόνια αργότερα άντλησε 5,4 δισ. δολάρια από τους επενδυτές προκειμένου να αποφύγει τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο, ωστόσο η κίνηση αυτή έφερε στη μετοχική της σύνθεση θεσμικούς επενδυτές όπως οι Elliott Management, Third Point και Farallon, επενδυτές που θεωρούνται ακτιβιστές και συνηθίζουν να αντιτίθενται στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν. 

Οι εντάσεις μεταξύ της διοίκησης και των ξένων επενδυτών έδιναν τροφή στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης έκτοτε μέχρι που τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύφθηκε ότι η Toshiba είχε έρθει σε συμφωνία με το υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας, να αποτρέψουν τους ξένους επενδυτές να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή ενόψει της περυσινής γενικής συνέλευσης. 

Ενώ η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,84%, οι μετοχές της που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης πραγματοποιούν βουτιά σχεδόν 4%, δείγμα της απογοήτευσης των επενδυτών για την απόφαση αυτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Johnson & Johnson: Σπάει σε δύο εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News