Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 11:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Ozy: Το τηλεφώνημα της απάτης που ταράζει τον χώρο των μίντια

Σκάνδαλο Ozy: Το τηλεφώνημα της απάτης που ταράζει τον χώρο των μίντια

Τη θεωρούσαν μία από τις πολλά υποσχόμενες startups και μία δύναμη ανατροπής στον χώρο των αμερικανικών μίντια. Είχε προσελκύσει σημαντικότατα κεφάλαια και γνωστά ονόματα της δημοσιογραφίας. Αλλά η Ozy πιάστηκε να κάνει κάτι, που θα περιμέναμε περισσότερο από έναν άτακτο έφηβο, οποίος φοβούμενος την τιμωρία σκέφτηκε να βάλει έναν φίλο να παραστήσει τον γονιό του σε τηλεφωνική συνομιλία με τον διευθυντή του σχολείου. 

Η Ozy ιδρύθηκε το 2013 και παρουσιαζόταν ως το επόμενο big thing στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, παράγοντας ψηφιακό δημοσιογραφικό περιεχόμενο με τη φιλοδοξία να καλύπτει «ό,τι νέο και ό,τι έρχεται» (what’s new and what’s next ήταν το μότο της). Ο ιδρυτής της Κάρλος Γουότσον, που είχε εργαστεί επί χρόνια ως παρουσιαστής επιχειρηματικών εκπομπών και σχολιαστής στα δίκτυα CNBC, CNN και MSNBC προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από μεγάλα funds.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γουότσον θέλησε να πείσει και τον κολοσσό της Wall Street, Goldman Sachs να επενδύσει στην εταιρεία του το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων για περισσότερα βίντεο Q&A με σελέμπριτις. Στην τηλεδιάσκεψη που είχε μέσω Zoom, τα στελέχη της Goldman ζήτησαν να μιλήσουν και με κάποιον από το YouTube προκειμένου να δουν τι απήχηση έχουν τα βίντεο της Ozy στην πλατφόρμα. Τους είπε λοιπόν ότι θα μιλήσουν με τον Άλεξ Πάιπερ, αρμόδιο στέλεχος του YouTube, ο οποίος όμως ήθελε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και όχι επικοινωνία μέσω Zoom. Λίγες ώρες μετά την συνομιλία ένας υπάλληλος της Goldman προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πάιπερ για κάποιες διευκρινίσεις. Τότε ήταν που συνειδητοποίησε ότι εκείνος δεν είχε συμμετάσχει σε καμία επικοινωνία και δεν ήξερε τίποτα για τις επαφές της Goldman με την Ozy. 

Η Goldman ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος που παρίστανε στο τηλέφωνο το Πάιπερ δεν ήταν άλλος από τον συνιδρυτή και διευθυντή επιχειρήσεων της Ozy, Σαμίρ Ράο, ο οποίος και ήταν εκείνος που έδωσε τα υποτιθέμενα στοιχεία επικοινωνίας του Πάιπερ στην Goldman. H αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, απλώς επέλεξε να μην επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην εταιρεία.

Ωστόσο την υπόθεση έφεραν στο φως οι New York Times, γεγονός που πυροδότησε μία επίσημη έρευνα στο εσωτερικό της Ozy από ανεξάρτητη εταιρεία, αλλά και την παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Μαρκ Λάσρι. Ο τελευταίος διευκρίνισε ότι παραμένει μέτοχος της εταιρείας και πιστεύει στις προοπτικές της, ενώ επιχείρησε να αποδώσει την προσπάθεια εξαπάτησης της Goldman Sachs από τον Σαμίρ Ράο σε «κρίση ψυχικής υγείας» που βίωνε εκείνον τον καιρό ο τελευταίος. 

Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει κύμα αποχωρήσεων επενδυτών και δημοσιογράφων. Ήδη η Axios ανακοίνωσε ότι πούλησε τις μετοχές της, ενώ η Κέιτι Κέι, πολύπειρη δημοσιογράφος που άφησε το BBC για τα μάτια της Ozy γνωστοποίησε επίσης ότι παραιτείται στον απόηχο των αποκαλύψεων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News