Business & Finance Κυριακή 17/10/2021, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητούσε ο διαβόητος Μέιντοφ από τον Τραμπ λίγο πριν πεθάνει

Τι ζητούσε ο διαβόητος Μέιντοφ από τον Τραμπ λίγο πριν πεθάνει

Ο διαβόητος χρηματιστής Μπέρνι Μέιντοφ παρακαλούσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να τον αφήσει να βγει πρόωρα από τη φυλακή, λέγοντας ότι δεν αρνείται τα εγκλήματά του, αλλά παραπονούμενος ότι η ποινή των 150 ετών ήταν πιο βαριά από εκείνη που έλαβαν κάποιοι διαβόητοι προδότες.

«Ζητώ από τον πρόεδρο να μεταβάλει την ποινή μου απλά ως πράξη ελέους και χάρης», έγραψε ο Μαντόφ στην αίτησή του για επιείκεια το 2019, που δημοσιεύει το Bloomberg News στο πλαίσιο του νόμου για την ελευθερία της πληροφόρησης. Η επιείκεια του Τραμπ δεν ήρθε ποτέ και ο Μέιντοφ πέθανε στη φυλακή τον Απρίλιο σε ηλικία 82 ετών.

Ο Μέιντοφ οργάνωσε  το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην ιστορία, εξαπατώντας χιλιάδες επενδυτές πριν από τη σύλληψή του το 2008. O Mέιντοφ δήλωσε ένοχος το 2009 για την απάτη, που όπως αποδείχθηκε ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και μετρούσε έως και 37.000 θύματα σε 136 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα). 

Η έκκληση του Μέιντοφ για έλεος πέρασε από το Γραφείο του αρμόδιου Εισαγγελέα- ένα επίσημο κανάλι που ο Τραμπ συχνά παρέκαμψε για να δώσει επιείκεια σε υποθέσεις υψηλού κύρους πολιτικά φορτισμένες. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε συχνά την προεδρική του χάρη για να «διορθώσει», όπως έχει πει, αυτό που έβλεπε ως άδικο στην καταδίκη, και η αίτηση του Μάντοφ απευθυνόταν σε αυτήν την τάση.

«Ποτέ δεν αρνήθηκα τα πολλαπλά αδικήματά μου, ούτε αφορούσαν βία, σεξ, πυροβόλα όπλα ή εθνική ασφάλεια. Εθελοντικά κατέθεσα για όλα όσα ανέφερε το κατηγορητήριο. Δεν άσκησα έφεση », έγραφε στην αίτηση και ανέφερε τις περιπτώσεις πέντε ατόμων που καταδικάστηκαν για κατασκοπεία και προδοσία και καταδικάστηκαν έκαστο σε ποινή φυλάκισης 10 έως 30 ετών. 

Το αίτημα του Μάντοφ προς τον Τραμπ απηχούσε ορισμένα από τα επιχειρήματα που κατέθεσε δικηγόρος του και πέρυσι, όταν ζήτησε από έναν δικαστή να αποδεσμευτεί με συμπόνια λόγω ιστορικού καρδιακών και νεφρικών προβλημάτων. Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε επίσης, με τον δικαστή να λέει «ήταν απόλυτα πρόθεσή μου να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή».

«Το προσδόκιμο ζωής μου είναι 8,0 χρόνια», έγραψε ο Μάντοφ στην έκκλησή του για επιείκεια. «Νομίζω ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη γενναιόδωρη υπό το φως των σοβαρών προβλημάτων υγείας μου».

Ποιος ξεσκέπασε τον Μέιντοφ

Την απάτη ξεσκέπασε ένας Ελληνοαμερικανός, ο Χάρι Μαρκόπουλος. Όλα ξεκίνησαν το 1999, όταν ο Μαρκόπουλος, ειδικός της ποσοτικής ανάλυσης με πηγαίο ένστικτο στα οικονομικά θέματα και στα πολυσύνθετα παράγωγα, υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε κατά με την Madoff Investment Securities. Για μήνες προσπαθούσε να καταλάβει πως ο απατεώνας μεγαλοχρηματιστής κατάφερνε να κερδίζει 1-2% κάθε μήνα, σχεδόν ανεξαιρέτως.

Από το 2001 είχε απευθυνθεί στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ήρθε σε επαφή με πολιτικούς και ζήτησε από δημοσιογράφους να γράψουν για την απάτη. Μάλιστα, το 2005 παρουσίασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έναν λεπτομερή φάκελο με τον τίτλο «Το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου είναι μια απάτη». Αλλά τότε κανείς ακόμη δεν έδινε σημασία. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη τρία χρόνια. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News