Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ανέκοψε αισθητά ταχύτητα το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 

H βρετανική οικονομία παραμένει χαμηλότερα κατά 2,1% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα

Βρετανία: Ανέκοψε αισθητά ταχύτητα το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 

Αισθητά επιβραδύνθηκε η βρετανική οικονομία κατά το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης μετά το χτύπημα της πανδημίας. Παράλληλα το βρετανικό ΑΕΠ, κατέγραψε το βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με των χωρών που απαρτίζουν τη G7 (των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο μέλος της οποίας είναι η Μεγάλη Βρετανία).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% σε τριμηνιαία βάση κατά το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων τόσο των αναλυτών του Reuters, όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας για ανάπτυξη 1,5%, κατεβάζοντας αισθητά ταχύτητα από το 5,5% το β΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ONS, η βρετανική οικονομία παραμένει χαμηλότερα κατά 2,1% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία υπολείπονται λιγότερο και η οικονομία των ΗΠΑ έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο αυτό. 

Ο Καναδάς και η Ιαπωνία, τα άλλα μέλη της G7, δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας το γ΄ τρίμηνο, ωστόσο είχαν ήδη ανακτήσει περισσότερο έδαφος το β΄ τρίμηνο από ό,τι είχε πετύχει η Βρετανία το τρίτο τρίμηνο.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο -από 0,4% σε δημοσκόπηση του Reuters-, ωστόσο οι εκτιμήσεις για τους προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα.

Το ΑΕΠ τον Ιούλιο συρρικνώθηκε κατά 0,2%, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως στο 0,1%, ενώ η οικονομική παραγωγή τον Αύγουστο παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 0,2%, πιο αδύναμη από το αρχικά αναφερόμενο 0,4%.

«Αν και η μηνιαία παραγωγή ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του τριμήνου από τη συρρίκνωση που καταγράφηκε τον Ιούλιο, η ανάκαμψη αυτή είναι πιο πιθανό να αντανακλά μια προσωρινή ώθηση από τη χαλάρωση των περιορισμών», δήλωσε ο Σούερν ΘίρουThiru, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Έκπληξη από την Τράπεζα της Αγγλίας – Δεν αύξησε τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News