Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αισιοδοξία για την ανάπτυξη, προβληματισμός για τον πληθωρισμό

Eurogroup: Αισιοδοξία για την ανάπτυξη, προβληματισμός για τον πληθωρισμό

Αισιόδοξος ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Eυρωζώνη θα συνεχιστεί και το 2022, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαιρέτισε τις «πολύ θετικές τάσεις» στον τομέα της απασχόλησης και του ΑΕΠ, αν και παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις του πληθωρισμού παραμένουν επί τάπητος. 

«Σε γενικές γραμμές βλέπουμε την ανάκαμψη να συνεχίζεται και θα πρέπει να κοιτάμε το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, αλλά και τον επόμενο χρόνο, με αυτοπεποίθηση» σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Τάχθηκε δε, υπέρ της εφαρμογής οικονομικών πολιτικών, οι οποίες βοηθούν τις χώρες να ανακάμψουν από την πανδημική κρίση, παρά τις αυξανόμενες φωνές για το ζήτημα της επαναφοράς της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Την «ισχυρή» οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης υπογράμμισε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος ομοίως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κίνδυνο του πληθωρισμού αλλά και της πανδημίας.  

«Δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει» ξεκαθάρισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους. 

Για να συμπληρώσει: «Το βασικό σενάριο παραμένει θετικό. Από τη μία πλευρά, η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει ενθαρρυντικά, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε τους κινδύνους και δεν πρέπει να τους παραβλέψουμε». 

Η πρόταση για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Όσον αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού συμφώνου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η νέα πρόταση θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: 

  • Την ανάγκη για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία  
  • Την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους 

«Το επίπεδο του δημόσιου χρέους έχει αυξηθεί πολύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και η μείωσή του πρέπει να έχει “ρεαλιστικούς ρυθμούς”, ανάλογα της ανάπτυξης» επεσήμανε.  

Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει άμεση απάντηση σε αυτά τα δύο ζητήματα. Άλλωστε, η επίσημη πρόταση της Κομισιόν για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα υποβληθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2022. 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι τρέχοντες δημοσιονομικοί κανόνες (3% έλλειμμα, 60% χρέος) θα παραμείνουν σε αναστολή και το 2022. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale στο «MR»: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

ESM: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πρόταση για όριο χρέους στο 100% του ΑΕΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News