Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 18:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ εξαγορών στην Premier League – Ο Τσέχος που αγόρασε την 3η του φετινού πρωταθλήματος

Μπαράζ εξαγορών στην Premier League – Ο Τσέχος που αγόρασε την 3η του φετινού πρωταθλήματος

Συνεχίζεται το κύμα εισροής νέων κεφαλαίων στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky να αποκτά το 27% των μετοχών της West Ham United και να μπαίνει στην άκρως ελκυστική Premier League. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο μεγιστάνας θα καταβάλλει το ποσό των 150 εκατ. στερλινών (201 εκατ. δολάρια), σε ένα deal το οποίο αποτιμά τον ποδοσφαιρικό σύλλογο σε 744 εκατ. δολάρια. 

Πωλητές ήταν οι Chairmen David Sullivan, David Gold καθώς και ένας ακόμη επενδυτής, οι οποίοι πάντως παραμένουν στο μετοχικό κεφάλαιο της West Ham, με μικρότερο βέβαια ποσοστό. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της NewCastle, ενώ η αμερικανική Peak6 Group εξαγόρασε ένα μειοψηφικό πακέτο στη Wolves.  

Ο Kretinsky, ο οποίος διατηρεί μετοχές και στην βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury, προχωράει στην εν λόγω κίνηση ενόσω η ομάδα βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Premier League. 

Είναι ευρέως γνωστός ως ο ιδιοκτήτηςς της εταιρείας Energeticky, η οποία ελέγχει περισσότερες από 70 ενεργειακές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, με την αξία του Ομίλου να υπερβαίνει τα 18 δισ. ευρώ. 

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι μακράν το πλουσιότερο σε όλη την Ευρώπη, προσελκύοντας ξένους επενδυτές από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει στην βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, ενώ η Liverpool ελέγχεται από την Fenway Sports, η οποία κατέχει και την αμερικανική ομάδα μπέιζμπολ Boston Red Sox.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Έχασε 50 δισ. σε δύο ημέρες – Έχει χρέη ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης;

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Πούλησε γιοτ 86 μέτρων για να φτιάξει ένα καινούριο… 109 μέτρων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News