Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Rolls – Royce: Προχωρά στη δημιουργία μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

Περιμένει την έγκριση των βρετανικών αρχών

Rolls – Royce: Προχωρά στη δημιουργία μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

Έτοιμη να ξεκινήσει τη δημιουργία μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, με στόχο την παραγωγή καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας, δηλώνει η Rolls – Royce, η οποία έλαβε το πράσινο φως από μια ομάδα επενδυτών για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου project.  

Ο λόγος για τη μονάδα Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR), η οποία σε πρώτη φάση θα λάβει 195 εκατ. λίρες από ιδιωτικά κεφάλαια και 210 εκατ. λίρες από κρατικά κονδύλια. 

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία, το νέο project θα δημιουργήσει έως και 40.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος 30ετίας (έως το 2050). 

Οι νέες εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στα βόρεια τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ήδη λειτουργούν αρκετές πυρηνικές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας. 

Άλλωστε, το 16% της ενέργειας στη χώρα παράγεται αυτή την στιγμή από πυρηνικά εργοστάσια. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας σταθμός SMR έχει περίπου το 1/10 του μεγέθους ενός συνηθισμένου πυρηνικού εργοστασίου, ηλεκτροδοτώντας σχεδόν ένα εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Κάθε σταθμός θα παράγει ενέργεια ισχύος 470 MW, η οποία ισούται με την παραγωγή ενέργειας από περισσότερες 150 ανεμογεννήτριες. 

Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε 2 δισ. στερλίνες ανά SMR, δηλαδή αισθητά λιγότερο από το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Hinkley Point, προϋπολογισμού 20 δισ. λιρών. 

Για να ξεκινήσει το project, βέβαια, οι αρμόδιες εποπτοτικές αρχές του Ην. Βασιλείου θα πρέπει να ανάψουν το φως και να εγκρίνουν το σχέδιο κατασκευής.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Διχάζει την Ε.Ε. η ενεργειακή κρίση: Το φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια και ο ρόλος της Αν. Μεσογείου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News