Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 16:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλοία ή αεροπλάνα: Πώς η Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες

Πλοία ή αεροπλάνα: Πώς η Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες

Πλοία ή αεροπλάνα; Σε αυτό το δίλημμα σπεύδει να απαντήσει η VesselsValue, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση και την πληροφόρηση επί των δύο προαναφερόμενων αγορών.

«Υπάρχουν πολυάριθμες ομοιότητες μεταξύ αεροπλάνων και πλοίων. Έχουν και τα δύο υψηλή αποτίμηση, είναι αποσβέσιμα, μπορούν να κινηθούν παγκοσμίως και διαθέτουν ευμετάβλητη αξία» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο Adrian Economakis, αναλυτής της εταιρείας.

Τα περισσότερα αεροπλάνα και τα περισσότερα πλοία έχουν αξία μεταξύ 10 και 200 εκατ. δολαρίων, έναν κύκλο ζωής 25 ετών και εμπειρία από κυκλικές αγορές.

Όμως, υπάρχει και μία ειδοποιός διαφορά, η οποία δεν είναι άλλη από την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού και των lockdowns.

Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα, ένα αεροσκάφος Airbus A320, ηλικίας πέντε ετών, έχασε σε αξία περίπου 3,8 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 12,8%, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται σήμερα σε 25,7 εκατ. από 29,4 εκατ. δολάρια.

Αντίθετα, η αξία ενός Handy Container, ηλικίας πέντε ετών, έχει αυξηθεί κατά 29,3 εκατ. δολάρια ή αλλιώς κατά 166,6%, με αποτέλεσμα η σημερινή τιμή να καθορίζεται στα 46,8 εκατ. δολάρια από 17,6 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2020.

Πλοία ή αεροπλάνα: Πώς η Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες-1

Φυσικά, αυτή τη ραγδαία μεταβολή απορρέει από το εντελώς διαφορετικό εύρος των επιπτώσεων της Covid-19 στους δύο κλάδους.

Κι αυτό, διότι αφενός η πανδημία οδήγησε σε καθίζηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια και επομένως, σε καθίζηση των εσόδων για τις αεροπορικές, αφετέρου προκάλεσε έκρηξη της ζήτησης για το διεθνές εμπόριο και κατ’ επέκταση έκρηξη των εσόδων για τις ναυτιλιακές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News