ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωράει η Sky Εxpress

Προκειμένου τα ίδια κεφάλαια της αεροπορικής να καταστούν θετικά

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωράει η Sky Εxpress

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», η αεροπορική εταιρεία Sky Εxpress. Κι αυτό επειδή η πανδημία έπληξε τα μεγέθη της αεροπορικής εταιρείας, η οποία το 2020 εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους -5,4 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι μικρότερα από το ήμισυ του μετοχικού της κεφαλαίου και κατώτερα του ελάχιστου κεφαλαίου των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 15 Ν.4548/2018.

Η διοίκηση του ομίλου Aviareps πρόκειται να στηρίξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την αναδιάρθρωση των μεγεθών της αεροπορικής εταιρείας, η οποία, όπως και το σύνολο των αερομεταφορών, αναγκάστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020 να έχει τα αεροπλάνα της καθηλωμένα λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: SKY express: Ξεκινάει απευθείας πτήσεις Θεσσαλονίκη – Λάρνακα

Οι επιπτώσεις της πανδημίας φαίνονται στα οικονομικά μεγέθη της αεροπορικής του 2020. Σε σχέση με το 2019, κατέγραψε πέρυσι μειωμένο κατά 46,3% κύκλο εργασιών, στα 42,2 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μικτές ζημίες 12,4 εκατ. ευρώ έναντι μικτών κερδών 7,7 εκατ. ευρώ το 2019. Επίσης, κατέγραψε καθαρές ζημίες 7,6 εκατ. ευρώ από -250,6 χιλ. ευρώ το 2019 και κατά το 2020 αναμενόταν να επιστρέψει στην κερδοφορία, εάν δεν εκδηλωνόταν η Covid-19.

Η Sky Express διαθέτει μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, έχοντας κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων στην περίοδο του lockdown, η πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές μέσω Εισπρακτέας Προκαταβολής και ΕΑΤ και ΤΕΠΙΧ ΙΙ κτλ. Προχώρησε ακόμη σε ενέργειες, όπως η εξασφάλιση καλύτερων όρων πίστωσης και η βέλτιστη προσαρμογή της διαχείρισης και χρήσης του στόλου αεροσκαφών στο πτητικό έργο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Aviareps, όπου ανήκει η Sky express, το περασμένο καλοκαίρι σε εκδήλωση για τη συμφωνία ύψους 200 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την προμήθεια έξι καινούργιων αεροσκαφών ATR 72-600 είχε διαψεύσει το γεγονός ότι η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα χορήγησης κρατικής ενίσχυσης στην Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: Aegean: Αποκτά το 51% της ρουμανικής Animawings

Φέτος, παρότι κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς το αεροπορικό ταξίδι είχε πληγεί, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να είναι υψηλότερος, σε σχέση με πέρυσι, αλλά μικρότερος έναντι του 2019 (78,7 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία πρόσθεσε στο στόλο της, το 2020, δύο νέα αεροσκάφη Α320neo, ενώ φέτος απέκτησε τέσσερα νέα αεροπλάνα, έχοντας ξεκινήσει την υλοποίηση νέων δρομολογίων εντός κι εκτός Ελλάδας. Έχει ακόμη παραλάβει ένα από τα έξι ATR 72-600, με τα υπόλοιπα πέντε να αναμένεται ότι θα παραληφθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News