Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 15:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Facebook: Προσδοκίες να κυκλοφορήσει το 2021 το κρυπτονόμισμά του 

Facebook: Προσδοκίες να κυκλοφορήσει το 2021 το κρυπτονόμισμά του 

Προσδοκίες ότι μέσα στο 2021 θα εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ούτως ώστε να κυκλοφορήσει το δικό του κρυπτονόμισμα όπως και να θέσει την υπηρεσία ψηφιακού πορτοφολιού σε λειτουργία, έχει το Facebook. 

Οι φιλοδοξίες αυτές του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, έγιναν γνωστές διά στόματος του επικεφακής του Facebook Financial -γνωστό με την συντομογραφία F2- Ντέιβιντ Μάρκους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για τον κλάδο fintech στη Σιγκαπούρη, εξέγρασε την ελπίδα ότι το κρυπτονόμισμα Diem και το ψηφιακό πορτοφόλι Novi, θα κάνουν το ντεμπούτο τους μέσα στο 2021. 

«Ελπίζω ότι θα συμμετάσχουμε με το Novi και το Diem στις μεγάλες αλλαγές που προμηνύονται μέσα στο 2021, εξασφαλίζοντας τη ρυθμιστική έγκριση που απαιτείται», απάντησε σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Singapore FinTech Festival και αφορούσε στις αλλαγές που θα συντελεσθούν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες το 2021. 

Τα σχέδια του Facebook αναφορικά με την κυκλοφοριά κρυπτονομίσματος έχει περάσει από 40 κύματα, αφότου έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις πριν από ένα χρόνο περίπου. 

Το κρυπτονόμισμα αρχικά ονομάσθηκε Libra και το σκεπτικό ήταν ότι θα ελεγχόταν από έναν μη κερδοσκοπικό συνεταιρισμό με την ονομασία Libra Association. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού το Facebook θα ξεκινούσε και μια υπηρεσία ψηφιακού πορτοφολιού την Calibra, με την οποία οι χρήστες θα είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσουν το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα μεταξύ τους.  

Το Libra θα υποστηριζόταν από μια ομάδα συμβατικών νομισμάτων, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, ανόρθωσαν μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το εν λόγω κρυπτονόμισμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Τον Απρίλιο η Libra Association, ανακοίνωσε αναπροσαρμογή των σχεδίων, δηλώνοντας πως εναλλακτικά θα προσφέρει ένα stable νόμισμα το οποίο θα στηρίζεται από το συμβατικό νόμισμα μόνο μιας χώρας. 

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα μετονομάσθηκε από Libra Association σε Diem Association, ενώ ήδη το Facebook είχε αλλάξει την ονομασία στο ψηφιακό του πορτοφόλι από Calibra σε Novi.

Επί του παρόντος η Diem Association περιμένει την έγκριση από την ελβετική Επιτροπή Κεφαλαιααγοράς, από τη στιγμή που η η έδρα της είναι στην Ελβετία. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μάρκους απηύθυνε έκκληση στις ρυθμιστικές αρχές που έχουν επικρίνει το εγχείρημα αυτό, να δώσουν μία ευκαιρία στα Diem και Novi.

«Δεν νομίζω ότι αυτό που ζητάμε είναι να τύχουμε εμπιστοσύνης, αυτό που ζητάμε είναι να τουλάχιστον να επωφεληθούμε από οποιαδήποτε αμφιβολία υπάρχει», τονίζοντας ότι ενώ θα μπορούσε το κρυπτονόμισμα να διατεθεί ευρέως, αντιθέτως το Faccebook θα δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν μόνο οι χρήστες των εφαρμογών WhatsApp και Messenger.

Καταλήγοντας είπε ότι «για όλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, αν μη τι άλλο μας αξίζει να έχουμε το αβαντάζ της αμφιβολίας με την έννοια των προθέσεών μας και των αυτών που σχεδιάζουμε». 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News