Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 08:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ο εφιάλτης της ύφεσης και το πικρό χάπι της λιτότητας

Τουρκία: Ο εφιάλτης της ύφεσης και το πικρό χάπι της λιτότητας

Η τουρκική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στις «συμπληγάδες» του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του φαύλου κύκλου της επιβράδυνσης από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού και των πιέσεων που δέχεται η λίρα. Η προοπτική της ύφεσης θέτει σε δοκιμασία την απρόθυμη αποδοχή του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στα υψηλότερα επιτόκια και την ανάγκη για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, με απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες της ημέρας και μείωση του ωραρίου εργασίας, πλήττοντας τον τουρκικό τομέα φιλοξενίας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού -στο 14% τον προηγούμενο μήνα- και τον κίνδυνο ύφεσης.

Ο Ερντογάν, εκτός από το μέτωπο της οικονομίας, βρίσκεται αντιμέτωπος και με γεωπολιτικές προκλήσεις, με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-1400.

«Απομένει να δούμε εάν η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πρόσφατη γραμμή της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, εάν η οικονομία αρχίσει να κατεβάζει απότομα ταχύτητα», επισημαίνει στο Reuters ο Γιεσέν Ελ-Ραντί, αναλυτής στην Capital Intelligence Ratings.

Toν προηγούμενο μήνα, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας προχώρησε σε γενναία αύξηση επιτοκίων κατά 475 μονάδες βάσης, στο 15%, σε μια κίνηση που ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις αύξησης του κόστους δανεισμού, δεδομένου ότι παρά τη μικρή ανάκαμψη, η λίρα υποχωρεί 24% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και παρότι έχει απομακρυνθεί από το ιστορικό χαμηλό, παραμένει ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, έχει υποσχεθεί δημοσιονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν τη σταθερότητα των τιμών. Αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν αύξηση επιτοκίων αυτό το μήνα και την επόμενη χρονιά, στο 17,5%.

Η «έκρηξη» των φθηνών δανείων είχε πυροδοτήσει δυναμική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, όμως η νέα οικονομική εποχή συνεπάγεται και το «πικρό χάπι» των μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας, που θα μπορούσαν να προσγειώσουν την οικονομία σε ύφεση τους τελευταίους μήνες του έτους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν και το οικονομικό του επιτελείο θα παραμείνουν στη σωστή κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής, με την ελπίδα ότι τα εμβόλια Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες θα οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη την άνοιξη.

Κάποιοι άλλοι εκφράζουν φόβους για επανάληψη του 2018, τότε που ο Ερντογάν αντιστεκόταν στις εκκλήσεις για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, με το ανορθόδοξο επιχείρημα ότι προκαλεί πληθωρισμό. Η στάση το Ερντογάν έχει υπονομεύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειρισθεί την υ υγειονομική και οικονομική κρίση, σημειώνει στο Reuters ο Βολφάνγκο Πίκολι, της εταιρείας συμβούλων Teneo.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News