Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Πόσο υποχώρησε το κόστος εργασίας το β΄ τρίμηνο 

Η μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος εργασίας της τάξεως του 14,3% σημειώθηκε στην Κύπρο

Ευρωζώνη: Πόσο υποχώρησε το κόστος εργασίας το β΄ τρίμηνο 

Υποχώρηση κατέγραψε το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2021, σε αντίθεση με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε.,  Eurostat. 

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων, το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 0,1% στην Ευρωζώνη, ενώ σημείωσε άνοδο 0,6% στις 27 χώρες της Ε.Ε. σε ετήσια βάση. Το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα ποσοστά σε ετήσια βάση είχαν διαμορφωθεί στο +1,3% και στο +1,6% αντίστοιχα.

Ευρωζώνη: Πόσο υποχώρησε το κόστος εργασίας το β΄ τρίμηνο -1

Η Eurostat για να κάνει τους υπολογισμούς της, προσμετράει στο κόστος εργασίας δύο παράγοντες: τους μισθούς και τις αποδοχές και το μη μισθολογικό κόστος. Το β΄ τρίμηνο στην Ευρωζώνη το ωριαίο κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 0,4%, την ίδια ώρα που το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση. Για την Ε.Ε τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο +0,2% και +2% αντίστοιχα. 

Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης, το κόστος υποχώρησε κατά 0,8% και σε όλους τους υπόλοιπους ενισχύθηκε κατά 1,7%. Στη μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 1,6%, στις κατασκευές κατά 0,9% και στις υπηρεσίες κατά 0,5%. Για την Ε.Ε στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ στις υπόλοιπες ενισχύθηκε κατά 2,1%. Στη μεταποίηση το ποσοστά μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,7%, ενώ στις κατασκευές και στις υπηρεσίες στο +0,2%.  

Αναφορικά με τις χώρες, η μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος εργασίας της τάξεως του 14,3% σημειώθηκε στην Κύπρο και ακολούθησαν η Πολωνία (7,9%) και οι Βουλγαρία και Ρουμανία με 6,7%. Στον αντίποδα στην Ιταλία το κόστος μειώθηκε κατά 4%, στη Γαλλία κατά 3,7% και στην Πορτογαλία κατά 3,3%, ενώ το Λουξεμβούργο και η Αυστρία ήταν οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο (-0,9% και -0,3% αντίστοιχα). Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο, ωστόσο το α΄ τρίμηνο το κόστος εργασίας είχε αυξηθεί κατά 5,8%. Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 2,8% ήταν ο δεύτερος πιο ισχυρός εντός της Ε.Ε., πίσω μόνο από τη Λετονία η οποία κατέγραψε ποσοστό 5,7%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News