Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 14:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απασχόληση: Η επίδοση της Ελλάδας δεύτερη καλύτερη στην Ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης το β΄ τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. ήταν 0,7%

Απασχόληση: Η επίδοση της Ελλάδας δεύτερη καλύτερη στην Ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο 

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν από εκείνες που κατέγραψαν από τους πιο ισχυρούς ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο του 2021 εντός της Ευρωζώνης, καταγράφοντας ρυθμό 3,4% σε τριμηνιαία βάση (5η καλύτερη επίδοση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και 16,2% σε ετήσια (επίσης 5η καλύτερη επίδοση εντός της Ε.Ε.).

Ωστόσο, εκτός από την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με την πορεία της το προηγούμενο τρίμηνο, είναι και τα στοιχεία για την απασχόληση που στέλνουν επιπλέον μηνύματα αισιοδοξίας. 

Κι αυτό γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης της τάξεως του 2,8% ήταν ο δεύτερος πιο ισχυρός εντός της Ε.Ε., πίσω μόνο από τη Λετονία η οποία κατέγραψε ποσοστό 5,7%. 

Ένα στοιχείο που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι από τις 27 χώρες της Ε.Ε., μόνο σε επτά από αυτές ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερος του 1%. Δύο χώρες κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό και αυτές είναι οι Εσθονία και η Ισπανία με ποσοστό -1,1% και -0,9% αντίστοιχα. 

Βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων της Eurostat, κατά το β΄ τρίμηνο του 2021 207 εκατ. Ευρωπαίοι εργάζονταν, με τους 159 εκατ. εξ αυτών να απασχολούνται στις 19 χώρες της Ευρωζώνης. 

Σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα τα νούμερα αυτά είναι κατά 2 εκατ. εργαζόμενους στην Ε.Ε. και κατά 2,1 εκατ. στην Ευρωζώνη, χαμηλότερα εν συγκρίσει με το δ΄ τρίμηνο του 2019. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης το β΄ τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. ήταν 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε ποσοστό 1,8% και 1,9% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News