Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 21:15
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Βρετανία: Δύο ακόμη προμηθευτές «λύγισαν» από την άνοδο των τιμών ενέργειας

Βρετανία: Δύο ακόμη προμηθευτές «λύγισαν» από την άνοδο των τιμών ενέργειας

Η ραγδαία άνοδος των τιμών ενέργειας έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στην αγορά: δύο προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας με περισσότερους από 500.000 πελάτες τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά το άλμα των τιμών, που αναμένεται να πλήξει τα βρετανικά νοικοκυριά το φετινό χειμώνα με τα πιο ακριβά τιμολόγια. 

Πρόκειται για τις τελευταίες από μία σειρά προμηθευτών που κατέρρευσαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς οι τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ και μάλιστα σχεδόν σε ημερήσια βάση. Και αυτό, επειδή οι προμηθευτές, προκειμένου να προστατευθούν στην έντονη μεταβλητότητα των τιμών, αναγκάζονται να αγοράζουν ενέργεια με πολύ μεγαλύτερο κόστος συγκριτικά με τα τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. 

Η Unility Point, η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 220.000 πελάτες εντός της Βρετανίας και η People’s Energy με περίοπυ 350.000 πελάτες στη βρετανική αγορά, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν από σήμερα κάθε δραστηριότητα, σύμφωνα με την ενεργειακή ρυθμιστική αρχή Ofgem. Η People’s Energy διαθέτει περίπου 1.000 πελάτες και εκτός της Βρετανίας. 

Η ρυθμιστική αρχή θα επιλέξει τώρα νέο προμηθευτή για όλους τους παραπάνω πελάτες. Σημειώνεται ότι και οι Pfp Energy και Moneyplus Energy με 94.000 πελάτες από κοινού τέθηκαν επίσης εκτός λειτουργίας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ωστόσο, τα τιμολόγια θα συνεχίσουν την ανιούσα για 11 εκατομμύρια νοικοκυριά από την 1η Οκτωβρίου αφότου η Ofgem αύξησε το όριο των τιμών που μπορούν να χρεώνουν οι εταιρείες κοινής ωφελείας στους πελάτες τους για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Τα αυξανόμενα τιμολόγια θα ασκήσουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος έχει ξεφύγει από το στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας τους τελευταίους μήνες. 

Οι μικρότεροι προμηθευτές της Βρετανίας όμως δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες τιμές. Επτά προμηθευτές έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας στη Βρετανία στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ομάδα άσκησης παρασκηνιακής πίεσης των καταναλωτών uSwitch. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News