Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 19:41
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Έρχονται αυξήσεις 20% στην Ευρώπη σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Έρχονται αυξήσεις 20% στην Ευρώπη σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Aντιμέτωπη με ενεργειακό σοκ βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. 

Η κρίση παροχής φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από τη Βρετανία έως τη Γερμανία, την ώρα που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ξανά στο γραφείο, ενισχύοντας τη ζήτηση. Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν με στασιμότητα την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι εξαρτημένες από την ενέργεια επιχειρήσεις ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους.

 

Higher energy prices will start feeding into bills
  

«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη αρχίσει. Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πολύ δύσκολο χειμώνα», δήλωσε ο Τζούλιεν Χοαρό, επικεφαλής της EnergyScan, της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Engie SA. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στη σημερνή συνεδρίαση, όπως και οι τιμές στη Βρετανία και στη Γερμανία, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, τα «κύματα» καύσωνα και οι χαμηλοί άνεμοι έχουν κάμψει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας την χρήση ορυκτών καυσίμων και ωθώντας σε άνοδο την τιμή άνθρακα περισσότερο από 70%. 

Η Ευρώπη καλείται επίσης να συμπληρώσει τα αποθέματά της, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας, κάτι ωστόσο που δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς η κορυφαία προμηθεύτρια, η Ρωσία, έχει περιορίσει την ροή των εξαγωγών της προς τη γηραιά ήπειρα, την ώρα που έχει αυξηθεί και η ζήτηση από την Ασία. 

 

Natural gas in Europe costs the equivalent of more than $100/barrel
  

 

Ηδη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ιταλικής Enel και της αυστριακής ΟMV έχουν προειδοποιήσει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα αυξηθούν 20% στους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με τη Citigroup. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News