Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 20:20
BREXIT

Βρετανία: Δεν ανήκει πλέον στο τοπ τεν των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας

Βρετανία: Δεν ανήκει πλέον στο τοπ τεν των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας

H Bρετανία αναμένεται να χάσει φέτος το καθεστώς της ως ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1950, καθώς οι εμπορικοί φραγμοί λόγω Brexit έχουν αναγκάσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης να αναζητήσουν αλλού δραστηριότητες. 

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι γερμανικές εισαγωγές από Βρετανία συρρικνώθηκαν 11% σε ετήσια βάση στα 16,1 δισ.ευρώ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Ενώ οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία αυξήθηκαν 2,6% στα 32,1 δισ.ευρώ, η εξέλιξη δεν κατάφερε να ανακόψει την καθοδική πορεία των διμερών εμπορικών συναλλαγών κατά 2,3%, που διαμορφώθηκαν στην αξία των 48,2 δισ.ευρώ. Κατά συνέπεια, η Βρετανία υποχώρησε στην 11η από την 9η θέση και από την 5η που κατείχε πριν από το δημοψήφισμα του 2016, όσον αφορά στο καθεστώς της ως εμπορικού εταίρου της Γερμανίας.  

Μάλιστα, μία αναλυτική εξέταση των στοιχείων έδειξε ότι οι εισαγωγές βρετανικών αγροτικών προϊόντω στη Γερμανία μειώθηκαν περισσότερο από 80% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ οι εισαγωγές φαρμακευτικών περιορίστηκαν κατά το ήμισυ. 

Ερευνα που είχε διενεργήσει η γερμανική εμπορική ένωση BGA το Δεκέμβριο του 2020 είχε δείξει ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις επαναδιοργανώνει τις αλυσίδες προσφοράς της προκειμένου να μεταφέρει τους Βρετανούς προμηθευτές της σε άλλες περιοχές της Ε.Ε.. Η τάση αυτή έχει επιδεινωθεί ακόνη περισσότερο, αναφέρει ο Μάικλ Σκμιντ, πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία, θεωρώντας απίθανη κάποια σημαντική βελτίωση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. «Ολοένα και περισσότερες μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σταματούν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στη Βρετανία λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το Brexit», αναφέρει ο Σκμιντ, εξηγώντας ότι πολλές εξ αυτών δεν αντέχουν το επιπλέον βάρος να αντεπεξέλθουν στα διαφορετικά τελωνειακά καθεστώτα, δεδομένου ότι εξάγουν και σε άλλες χώρες εκτός της Ε.Ε..

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News