Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 16:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό – Σε υψηλό 30 ετών το κόστος κατανάλωσης

ΗΠΑ: Εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό – Σε υψηλό 30 ετών το κόστος κατανάλωσης

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών σκαρφάλωσε ένας από τους βασικούς δείκτες του πληθωρισμού, τον οποίο λαμβάνει σοβαρά υπόψη η Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον δείκτη τιμών σε είδη προσωπικής κατανάλωσης, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3,6% τον Ιούλιο, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 1991.

Ενσωματώνοντας δε, τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 4,2%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1991. 

Την ίδια ώρα, ο δείκτης προσωπικού εισοδήματος αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 1,1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones (0,3%). Οι καταναλωτικές δαπάνες, από την πλευρά τους, σημείωσαν άνοδο κατά 0,3%.

Η Federal Reserve έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές και όχι μόνιμες, καθώς αποτελούν απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της ισχυρής ανάκαμψης.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού αναμένεται να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News