Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 15:53
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σε νέο υψηλό 13 ετών ο ετήσιος πληθωρισμός

Αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάιο

ΗΠΑ: Σε νέο υψηλό 13 ετών ο ετήσιος πληθωρισμός

Με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2008, δηλαδή των τελευταίων 13 ετών, «έτρεξε» τον Μάιο του 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτινάχθηκε στο εντυπωσιακό 3,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η ραγδαία άνοδος του δείκτη τιμών αντανακλά την επιτάχυνση του ρυθμού ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Ωστόσο, με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις, αρκετοί αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο «υπερθέρμανσης» της αμερικανικής οικονομίας και ζητούν την άμεση απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης.

Από την πλευρά της, πάντως, η Federal Reserve εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ένα προσωρινό φαινόμενο και ότι η κατάσταση σύντομα θα καταστεί πιο ομαλή.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης στο 0,6%.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε στο 3,9% σε ετήσιο επίπεδο και σε 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Πέραν της οικονομικής ανάκαμψης, το φαινόμενο του πληθωρισμού εξηγείται κι από τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες προκαλούν ελλείψεις σε μια σειρά υλικών, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News