Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 19:39
ΗΠΑ

Γέλεν: Τα επιτόκια θα αυξηθούν όταν ανακάμψει πλήρως η απασχόληση

Γέλεν: Τα επιτόκια θα αυξηθούν όταν ανακάμψει πλήρως η απασχόληση

Την άποψη ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή μόνο και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομία, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ενώπιον επιτροπης του Κογκρέσου ότι το υπουργείο της παρακολουθεί στενά την πορεία των τιμών διαθέτοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να τον αντιμετωπίσει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές, δεν είναι κάτι μόνιμο. Αυτό που τις καθοδηγεί είναι η δυναμική ανάκαμψη και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη και θα βιώσουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού έως το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τα επιτόκια, η υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα,
όμως σημείωσε ότι όταν επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη στην αγορά εργασίας και επιστροφή στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για αύξηση των επιτοκίων. Αλλωστε και ο προϋπολογισμός Μπάιντεν, συνέχισε, στηρίζεται στο γεγονός ότι με τον καιρό, τα επιτόκια θα επιστρέψουν σε χαμηλά μεν, αλλά πιο φυσιολογικά επίπεδα. 

Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε καθησυχαστική λέγοντας ότι το βάρος του χρέους θα είναι διαχειρίσιμο την προσεχή δεκαετία. Οι υπέρογκες δαπάνες που σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καλυφθούν τα επόμενα 8 έως 10 έτη, είπε και απέκλεισε το ενδεχόμενο τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά μέτρα να προκαλέσουν μόνιμο πληθωρισμό. 

Τα σχόλιά της λαμβάνουν χώρα μία ημέρα προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσιάσει το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, όπου αναμένεται να περιλαμβάνεται σχέδιο δαπανών 6 τρισ. δολ. το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από αύξηση φόρων και διεύρυνση του ελλείμματος σε επίπεδο 1,3 τρισ. δολ. ετησίως. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι οι δημόσιες επενδύσεις στον κλάδο των υποδομών, που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News