Business & Finance Τετάρτη 11/08/2021, 15:48
BUSINESS & FINANCE

Στο 5,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο

Στο 5,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο 5,4% παρέμεινε τον Ιούλιο του 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, «ψαλιδίζοντας» το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Η εν λόγω επίδοση αποδείχθηκε ίδια με την αντίστοιχη του Ιουνίου, ενώ κυμάνθηκε εντός της εκτίμησης των αναλυτών του Dow Jones, οι οποίοι περίμεναν ανεπαίσθητη επιβράδυνση στο 5,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 0,5%.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός ανήλθε σε 4,3% σε ετήσια βάση και σε 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει καταγράψει σημαντική αύξηση εντός του 2021, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της εκτίναξης των καταναλωτικών δαπανών.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι καλούν την κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) να προχωρήσει σε άμεση απόσυρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει υπερ-θέρμανση της εγχώριας οικονομίας.

Από την πλευρά της, πάντως, η Fed ισχυρίζεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί παροδικό φαινόμενο, το οποίο θα κορυφωθεί το 2021, προτού ξεκινήσει την σταδιακή αποκλιμάκωση εντός του 2022.

Ενδεικτικά, για το τρέχον έτος, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί στο 3,4%, δηλαδή αισθητά άνω του στόχου του 2%. Για το 2022, ωστόσο, αναμένει επιβράδυνση στο 2,1%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News