Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 15:58
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Νέα αύξηση του πληθωρισμού – Έφθασε το 5,4% τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Νέα αύξηση του πληθωρισμού – Έφθασε το 5,4% τον Ιούνιο

Νέα ισχυρή αύξηση εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται  από την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε στο 5,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και στο 0,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2021.

Εξαιρουμένων, μάλιστα, των ευμετάβλητων κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε +4,5% και σε +0,9%, αντίστοιχα, δείγμα της διάρθρωσης των αυξητικών τάσεων στις τιμές.

Από τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στην τιμή των Ι.Χ. οχημάτων, ενώ ακολούθησαν οι τιμές σε ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και εισιτήρια αεροπλάνων.

Πάντως, με δεδομένη την προσδοκία ότι οι εν λόγω πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές και οφείλονται αποκλειστικά στο άνοιγμα της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν προκύπτει σοβαρός κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, ιδίως εφόσον διατηρηθούν επί μακρόν τα ιδιαιτέρως διευκολυντικά και υποστηρικτικά νομισματικά μέτρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News