Business & Finance Σάββατο 7/08/2021, 14:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: N/σ για δαπάνες 1 τρισ. δολ. σε υποδομές – Συνεδριάζει η Γερουσία

ΗΠΑ: N/σ για δαπάνες 1 τρισ. δολ. σε υποδομές – Συνεδριάζει η Γερουσία

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Γερουσία των ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την επιτάχυνση της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει δαπάνες ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για έργα υποδομών, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες, ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις της τελευταίας στιγμής, παρά την ισχυρή διακομματική υποστήριξη που συγκεντρώνει το νομοθέτημα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεγαλύτερη επένδυση εδώ και δεκαετίες στις υποδομές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των οδικών δικτύων, των γεφυρών και των υδάτινων διαδρομών, ενώ σήμερα οι γερουσιαστές θα κληθούν να ψηφίσουν για τον περιορισμό της συζήτησης σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι θετικό, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ θα προσπαθήσει να κινηθεί γρήγορα, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί άμεσα. Μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και για μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών, που πέρασε μήνες καταρτίζοντας το νομοσχέδιο.

Μετά από ώρες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, οι γερουσιαστές δεν κατάφεραν να επιτύχουν μία συμφωνία την Πέμπτη, για ένα τελικό πακέτο τροπολογιών, πριν από την αποχώρηση αρκετών γερουσιαστών από την Ουάσιγκτον χθες, ώστε να παραστούν στην κηδεία του πρώην γερουσιαστή Μάικ Ένζι στο Γουαϊόμινγκ. Οι γερουσιαστές έχουν ήδη συζητήσει 22 τροπολογίες.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. 

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου, θα πρέπει το σύνολο των 100 γερουσιαστών να δώσει τη συγκατάθεσή του για την παράκαμψη του κανονισμού που διέπει την ψήφιση των νομοσχεδίων. Σε αντίθηετη περίπτωση, η Γερουσία θα πρέπει να προχωρήσει μία σειρά από διαδικαστικές ψηφοφορίες, που θα καθυστερήσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News